Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото, графикони) и веб-администратора веб-странице КОВИД-19 Кучево је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

ХВАЛА НАШИМ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА!




Челично пријатељство Народне Републике Кине и Републике Србије и у тешким тренуцима. Кина је још једном доказала да је пријатељ нашој земљи. КИНО, ХВАЛА НА ПОМОЋИ!
(
电影院,谢谢您的帮助!).

Захвалност Народној Републици Кини на помоћи Републици Србији у борби против КОВИД-19. Србија види Кину као братску земљу.

Русија и Србија су увек биле једна уз другу, као братске и пријатељске земље. РУСИЈО, ХВАЛА НА ПОМOЋИ! (РОССИЯ, СПАСИБО ЗА ПОМОЩЬ)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је кинеску вакцину СИНОФАРМ” против коронавируса COVID-19: I дозу 06.04.2021, II дозу 27.04.2021, III дозу 07.11.2021.

#ОстаниКодКуће #OstaniKodKuće #StayAtHome

#БудиОдговоран #BudiOdgovoran #BeResponsible



ВЕСТИ



НАПОМЕНА: Сваки прилог из општине Кучево има у наслову прилога префикс КУЧЕВО:ˮ

 

[25.01.2022, 12:08] [ОПШИРНИЈЕ]

Да ли пацијенти заражени омикрон сојем заиста престају да буду заразни након седам дана?

Период инкубације с омикроном: 2-3 дана, показују најновије студије о корона вирусу. Такође, поједини стручњаци тврде да је могуће показати симптоме заразе већ првог дана од критичног контакта када је у питању омикрон, али у просеку је то 2 или три дана.

Научници већ знају да су људи који су се заразили корона вирусом обично заразнији у ранијој фази инфекције. Исто тако, научници верују да омикрон може да се пренесе дан или два пре појаве првих симптома, као и два до три дана после њих. Дакле, све укупно четири до пет дана можете бити заразни за друге људе. Исто тако, ово важи за асимптоматске заражене и код њих се вирус задржава исто време као и код оних који имају некакве симптоме.

Ово потврђује Вићенте Соријано, стручњак за заразне болести на Међународном универзитету Ла Риоха, у Шпанији.

Ми верујемо да је вирус заразан само пет дана. Другим речима, његова способност да заразите друге, да пренесете вирус, траје три до пет дана после позитивног теста, који се ради другог дана инфекције каже др Соријано, и додаје да омикрон остаје у телу око седам дана.

извор: https://www.nportal.rs/vest/11960/vesti/drustvo/omikron-soj-obozevanje-karantin-sirenje?utm_source=novosti&utm_medium=novosti-single&utm_campaign=single-box


[Прочитај више]

[15.01.2022, 16:07] [ОПШИРНИЈЕ]

Након седнице Кризног штаба (одржане 14.01.2022) апеловао на све да поштују важеће епидемијске мере и да је данас донета одлука да се трајање карантина за заражене смањи са 10 на седам дана. Такође, одлучено је да се време између друге и треће дозе вакцине смањи на три месеца.

Омикрон сој доминира у Србији (делта је у мањини). Дефинитивно је јасно да су велика окупљања, односно непоштовање епидемиолошких мера, у смислу неношења маски и невођења рачуна о хигијенским мерама које спречавају преношење вируса, кључни фактор у повећању броја заражених. Добро је то што здравствени систем, односно ковид болнице, немају уобичајен пријем пацијената са тешком клиничком сликом у односу на досадашње таласе епидемије. Међу зараженима највише је радноактивних и младих људи.

Договорено је смањење цена тестова на сопствени захтев, те ће ПЦР тестови уместо 9.000 динара коштати 6.000 динара, а антигенски тест 1.800 динара, уместо 3.500.

Првом дозом вакцинисано 58,6 одсто становништва. Још нема потребе за четвртом дозом.

Регистрована и појава грипа, којег није било прошле године.


[Прочитај више]

[12.01.2022, 15:57] [ОПШИРНИЈЕ]

Државни секретар Министарства здравља Владе Републике Србије Мирсад Ђерлек изјавио је данас да је епидемијска ситуација много озбиљнија него пре две-три недеље и да је притисак на здравствени систем велики, поготово на ковид амбуланте. Oмикрон сој показује своју снагу.

Државни секретар је указао на то да треба разговарати и о евентуалној четвртој дози вакцине.

Он је рекао и да је постковид синдром врло озбиљна и забрињавајућа ствар и да се дешава да се млади који преболе ковид са благом клиничким сликом после пар месеци враћају у болнице са инфарктом миокарда и можданим ударима.

Истовремено, Ђерлек је изразио наду да ће у овој години потенцијал вируса слабити и да ће се десити оно што најављује и Светска здравствена организација, а то је да ће до краја године доћи до стабилизације и повратка нормалном животу.


[Прочитај више]

[08.01.2022, 16:01] [ОПШИРНИЈЕ]

Усвојене нове мере о трајању карантина у кућним условима и изузецима за блиске контакте COVID-19 позитивних особа.

  1. Мера карантина у кућним условима за све идентификоване блиске контакте COVID-19 случајева спроводи се у трајању од 10 календарских дана од момента последњег контакта.
    • Након истека 10 дана, уколико у том периоду није дошло до појаве симптома и знакова болести, карантин се прекида без тестирања.
    • Датум последње изложености, односно последњег контакта са COVID-19 случајем је нулти дан.
    • Карантин се може прекинути након 7. (седмог) дана уз негативан резултат PCR теста урађеног о сопственом трошку. Узорак за PCR тест се може узети најраније 6. (шестог) дана од почетка карантина.
    • Сви контакти којима је прописана мера карантина су у обавези да се до истека 14 дана од дана последњег контакта са COVID-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске увек кад се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору).

[Прочитај више]

[29.12.2021, 15:02] [ОПШИРНИЈЕ]

Чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је данас да све постојеће мере у циљу сузбијања ширења коронавируса остају на снази.

Oпште мере – маске и дистанца дају исте ефекте.

Она је подсетила на то да улазимо у период прослава и да се трећу годину заредом понавља исто упозорење – да сви треба да буду свесни да је вирус ту, да је детектован и омикрон сој, за који је доказано да се значајно брже шири.

У Србији је до данас вакцинисано 58,2 одсто људи, нагласила је Кисић Тепавчевић и поручила грађанима да за празнике чувају себе и своју породицу.


[Прочитај више]

[24.12.2021, 14:40] [ОПШИРНИЈЕ]

Нови сој коронавируса омикрон потврђен је и у Србији 23. децембра 2021. године код особе која је допутовала из Боцване.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је данас, након разговора са директором Института „Гамалеја“ Александром Гинтсбургом у Москви, да је руска вакцина Спутњик В показала виши ниво ефикасности у борби против омикрон соја коронавируса у односу на друге на тржишту.

Поповић је рекао да, према истраживању Института за вирусологију „Гамалеја“, Спутњик В показује високу активност неутралисања омикрон варијанте вируса и да може да обезбеди снажну одбрану од тешког оболевања и хоспитализације.

Он је указао на то да је та руска вакцина показала три до седам пута боље резултате у активности неутрализације вируса у поређењу са подацима других произвођача вакцина.


[Прочитај више]

[09.12.2021, 16:42] [ОПШИРНИЈЕ]

Мали је, гостујући у уторак на Радио-телевизији Србије, прецизирао да ће у уторак, среду и четвртак бити исплаћено по 20 евра на рачуне 5.801.759 грађана, уз напомену да ће новац добити сви који су се пријавили за 30+30 евра, а међу њима је и 99.157 грађана који су то накнадно учинили за 20 евра.


[Прочитај више]

[09.12.2021, 15:32] [ОПШИРНИЈЕ]

Канцеларија ИТ и еУправу Владе Републике Србије саопштила је да је грађанима Србије од данас доступна мобилна апликација „Мој ЕУ ДЗС“ за чување Дигиталних зелених сертификата који су ЕУ компатибилни.

Свака земља сама одлучује које вакцине прихвата, тако да саветујемо грађане да се пре путовања информишу на званичним сајтовима земље у које путују или на сајту Министарства спољних послова Владе Републике Србије.

Грађани који користе Android телефон, апликацију „Moj EU DZS“ могу преузети на Google play продавници, бесплатно или кликном ОВДЕ.

Такође, апликација је доступна и iOS корисницима на App Store-у под истим називом „Moj EU DZS“, или кликом ОВДЕ.

Корисници Huawei уређаја, апликацију могу преузети под истим називом или на линку ОВДЕ.


[Прочитај више]

[24.11.2021, 13:52] [ОПШИРНИЈЕ]

Државни секретар Министарства здравља Владе Републике Србије Мирсад Ђерлек изјавио је данас да је у последња три дана издато приближно 53.000 дигиталних сертификата који су компатибилни са прописима Европске уније.

Ђерлек је, гостујући на Радио-телевизији Србије, навео да ће зелени сертификат, који је усклађен са ЕУ, за пет дана моћи да се добије и у поштама широм Србије.

Он је навео да је до сада издато и приближно 2.166.000 старих сертификата, додавши да грађани на тај начин показују колико су били одговорни, а с друге стране, користе бенефит вакцинације.


[Прочитај више]

[19.11.2021, 08:37] [ОПШИРНИЈЕ]

Од данас се на порталу еУправе може преузети ЕУ Дигитални зелени сертификат.

ЕУ Дигитални зелени сертификат (ЕУ ДЗС) представља нови тип сертификата који је намењен нашим грађанима приликом путовања у неку од земаља Европске уније, као и у земље изван ЕУ које користе стандард сертификата EU Digital COVID Certificate.

Линк: https://euprava.gov.rs/usluge/6962.


[Прочитај више]

<< Претходна страна 11-20 од 538 укупно Следећа страна >>

 


Уредник, приређивач и објава веб-страница КОВИД-19: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припремио (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом) и објавио: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Креирано (објаљено): од марта 2020. године
; Ажурирано (сав садржај / цела веб-страница): 18.04.2022. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni