Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото, графикони) и веб-администратора веб-странице КОВИД-19 Кучево је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

ХВАЛА НАШИМ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА!




Челично пријатељство Народне Републике Кине и Републике Србије и у тешким тренуцима. Кина је још једном доказала да је пријатељ нашој земљи. КИНО, ХВАЛА НА ПОМОЋИ!
(
电影院,谢谢您的帮助!).

Захвалност Народној Републици Кини на помоћи Републици Србији у борби против КОВИД-19. Србија види Кину као братску земљу.

Русија и Србија су увек биле једна уз другу, као братске и пријатељске земље. РУСИЈО, ХВАЛА НА ПОМOЋИ! (РОССИЯ, СПАСИБО ЗА ПОМОЩЬ)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је кинеску вакцину СИНОФАРМ” против коронавируса COVID-19: I дозу 06.04.2021, II дозу 27.04.2021, III дозу 07.11.2021.

#ОстаниКодКуће #OstaniKodKuće #StayAtHome

#БудиОдговоран #BudiOdgovoran #BeResponsible



ВЕСТИ



НАПОМЕНА: Сваки прилог из општине Кучево има у наслову прилога префикс КУЧЕВО:ˮ

 

УСВОЈЕНЕ НОВЕ МЕРЕ О ТРАЈАЊУ КАРАНТИНА У КУЋНИМ УСЛОВИМА

[Објавио: Општина Кучево (administrator) 08.01.2022, 16:01]

КОВИД-19 – ВЕСТИ >>

 

Усвојене нове мере о трајању карантина у кућним условима и изузецима за блиске контакте COVID-19 позитивних особа

  • Ажурирано: 06.01.2022. године

Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију у Републици Србији и земљама европског региона, као и карактеристике делта и омикрон варијанте вируса SARS-CoV-2, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ усвојио је измене мера које се односе на скраћење трајања карантина у кућним условима за блиске контакте COVID-19 позитивних особа са 14 на 10 дана, као и измене критеријума за изузеће од мера карантина након блиског контакта.

  1. Мера карантина у кућним условима за све идентификоване блиске контакте COVID-19 случајева спроводи се у трајању од 10 календарских дана од момента последњег контакта.
    • Након истека 10 дана, уколико у том периоду није дошло до појаве симптома и знакова болести, карантин се прекида без тестирања.
    • Датум последње изложености, односно последњег контакта са COVID-19 случајем је нулти дан.
    • Карантин се може прекинути након 7. (седмог) дана уз негативан резултат PCR теста урађеног о сопственом трошку. Узорак за PCR тест се може узети најраније 6. (шестог) дана од почетка карантина.
    • Сви контакти којима је прописана мера карантина су у обавези да се до истека 14 дана од дана последњег контакта са COVID-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске увек кад се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору).
  2. Изузеци од мера карантина након блиског контакта

Од мере карантина након блиског контакта sа COVID-19 случајем су изузете све особе које испуњавају најмање један од следећих критеријума:

    • доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против заразне болести COVID-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана од последње дозе вакцине,
    • доказ о прележаној заразној болести COVID-19 у виду позитивног REAL TIME PCR теста на SARS-CoV-2 или теста за детекцију антигена SARS-CoV-2, не млађег од 14 и не старијег од 210 дана од дана узорковања. Уколико је тест за детекцију антигена SARS-CoV-2 урађен у лабораторији у приватној својини, односно није уписан у информациони систем covid.rs уз резултат теста се мора поседовати извештај лекара из ковид амбуланте или извештај о хоспитализацији (отпусна листа) у којима се потврђује дијагноза болести COVID-19 у периоду када је извршено тестирање, ради прихватања доказа за потребе ослобађања од обавезе карантина/карантина у кућним условима.
    • позитиван резултат серолошког тестирања на SARS-CoV-2 S-Protein (RBD) Immunoglobulin G (IgG) урађен у некој од лабораторија у јавном власништву, не старији од 90 дана од дана узорковања.
    • Особе које су изузете од мере карантина из горе наведених разлога су у обавези да се до истека 14 дана од дана последњег контакта са COVID-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске увек кад се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору).

Наведене мере саставни су део Стручно-методолошког упутства за спречавање уношења и контролу ширења COVID-19 у Републици Србији.


[Последња промена: 08.01.2022 у 17:02]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

 


Уредник, приређивач и објава веб-страница КОВИД-19: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припремио (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом) и објавио: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Креирано (објаљено): од марта 2020. године
; Ажурирано (сав садржај / цела веб-страница): 18.04.2022. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni