Контакт уредника и приређивача КУЧЕВАЧКОГ ИНФОРМАТОРА је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Контакт уредника и приређивача еБилтена активности је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Контакт уредника и приређивача еБилтена активности 2022 је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).уредник и приређивач: kucevacke.novine@gmail.com (Д)


 

OД 1. ДО 4. ЈУНА ОДРЖАНА 54. СМОТРА НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА „ХОМОЉСКИ МОТИВИ“

[Објавио: Општина Кучево, еБилтен активности, медијски сарадник (Д), 06.06.2022. године]

еБилтен активности 2022 >>

 

РЕТРОСПЕКТИВА

Кучево је још једном од 1. до 4. јуна 2022. године било престоница очувања културног наслеђа Србије – 54. Смотра народног стваралаштва „Хомољски Мотиви“ сабрала је више стотина чувара традиције, културе и народног обичаја нашег поднебља, из више десетина градова и насеља широм вољене Србије.

Среда, 1. јун 2022. године

19.00 часова – Повратак коренима и традицији“, изложба уметничких фотографија Милице Падни (Pudney) – Хол Центра за културу Кучево

Сама ауторка, која је дипломирани правник, али се у Аустралији бави уметничком фотографијом, на веома емотиван начин испричала је на који начин проналази инспирацију за своја дела, посебно на она која су била изложена, и која је поклонила свом граду:

Инспирација за портрете у ношњи рођена је из носталгије. Носталгије за Србијом и српским народом и свиме што га чини посебним. Ношња је, за мене, одувек била нераскидива веза са коренима. Као неко ко не живи у Србији имам још снажнију потребу да ту везу одржавам. И за сваког од вас ношња је начин да се вратите у прошлост. То је традиција која нас повезује са прецима, која прича причу нашег народа без иједне једине речи. На овој изложби је представљена ношња која се носила у овом, нашем крају – влашка и србијанска. Оно што ме је посебно задивило, јесте да се и код одевних предмета исте етничке заједнице, могу уочити разлике, у зависности да ли потичу из једног или другог села. Детаљи и квалитет ношње су сами по себи инспиративни, па буде жељу да и у овај модерни свет унесемо бар део тог богатства. Ове фотографије поклањам своме родном граду са жељом да причају причу о традицији нашег краја.

Четвртак, 2 јун 2022. године

18.00 часова – „У славу гробнице плаве, српске лепоте и славе“, ликовна изложба Петра АнђелковићаПородична кућа Анђелковића

У аутентичном амбијенту породичне куће Анђелковића, после две године паузе, пуцањ из трешњевог топа, симболично су отворени 54. Хомоњски Мотиви. Мотиви већ три деценије традиционално су везани и за ставралаштво Петра Анђелковића, који тада представља све оно што је стварао од претходне Смотре.

21.00 час – Концерт групе „Бибер“Плато испред Центра за културу

Уметници су се кучевачкој публици представили разноврсним музичким жанровима. Њихово извођење било је на врхунском нивоу, тако да су уживали сви присутни.

Петак, 3. јун 2022. године

19.00 часова – Промоција монографија: „Олга Сковрак – Коло с љубављу“ и „Олга Сковран – Рукописна заоставштина“, ауторке Богданка ЂурићХол Центра за културу Кучево

На промоцији су веома надахнуто и са много емоција говорили Владимир Декић, директор Ансамбла „Коло“, рецезенткиња монографије и професорка српског језика, књижевности и реторике Светлана Градинац, као и сама ауторка Богданка Ђурић.

21.00 час – Концерт Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло“Велика сала Центра за културу Кучево

Пред препуном публиком, одржан је концерт Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло“. Мало је рећи да је био величанствено. Оно што су чланови ансамбла припремили и одиграли за кучевљане било је стварно нешто што ће се дуго, дуго памтити.

Субота, 4. јун 2022. године

7.00 часова – Велики народни вашарВашариште крај Пека

8.00 часова – Продајна изложба хомољског сира и медаПростор на Зеленој пијаци

9.00 часова – Сеоска двориштаПлато испред ресторана Хомољски мотиви

9.00 часова – Базар старих заната и рукотворинаТрг Вељка Дугошевића

9.00 часова – „Златне руке“Трг Вељка Дугошевића

10.00 часова – Демонстрација старог начина испирања златаОбала на Пеку крај моста

Субота је већ 54 године главни дан Смотре народног стваралаштва Хомољски мотиви. Пре подне је увек предвиђено за представљање старих заната, рукотворина, тадиционалних (из старина) јела, али и производа специфичних за ово поднебље, као што су хомољски сиреви и мед. Наравно, Смотра би била незамислива без демонстрације старог начина испирања злата и великог народног вашара.

Поводом одржавања 54. Смотре народног стваралаштва Хомољски мотиви, председник Општине Кучево др Иван Рајичић, са сарадницима, приредио је пријем за званице. Позиву су се одазвале многобројне личности из културног, политичког, јавног и привредног живота Републике Србије, а званицама су се обратили председник Општине Кучево др Иван Рајичић, руководилац комапаније Кока Кола у Нересници Милош Вукелић, заменик председника Општине Кучево Ненад Микић и подпредседник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић. Овом приликом приказани су и промотивни филмови о томе шта је урађено за претходне две године, потом филм о газираној води Роса Хомоље и филм о Врњачкој Бањи.

15.00 часова – Дефиле учесника Смотре улицама Кучева

16.00 часова – Концер народних уметника – Летња позориница на Тргу Вељка Дугошевића

·        Поздравна реч Врховног пастира

·        Свечано отварање Смотре

·        Наступ народних уметника

Кучево је још једном било престоница очувања културног наслеђа Србије – 54. Смотра народног стваралаштва „Хомољски Мотиви“ сабрала је више стотина чувара традиције нашег поднебља из више десетина градова и насеља широм вољене Србије. Дефиле је био једноставно величанствен, а приликом отварања веома надахнуто, емотивно и са високим поетским надахнућем беседили су Врховни пастир Хомоља Лепомир Ивковић, предсеник Општине Кучево др Иван Рајичић и председник братске Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић. Водитељ је био млади глумац (пореклом из Кучева) Богдан Богдановић.

21.00 час – Вечерњи концерт Летња позориница на Тргу Вељка Дугошевића

Концерт који је Адил Максутовић (једна од највећих музичких звезда наше естраде) приредио кучевљанима и њиховим гостима било је нешто фантастично. Тешко је речима описати колико су сви уживали у овој предивној јунској ноћи, ношени на крилима Адилових песама. Трг „Вељка Дугошевића“ је био испуњен мноштвом љубитеља добре музике и песме.


[Последња промена: 06.06.2022 у 08:34]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР је скуп веб-страница на званичној веб-презентацији Општине Кучево које пружају различите информације кроз текст, фотографије, табеле, графиконе, веб-чланке, и слично, везано за општину Кучево, и које могу користити грађанима и широј јавности, као што су: еБилтен активности, презентација општине (са и без слика), подаци о насељима, месним заједницама, месним канцеларијама, катастарским општинама, црквама и црквеним општинама, броју становника, манифестацијама, школама и предшколским установама, удружењима и савезима грађана, историји, туристичким потенцијалима и потенцијалима за инвестирање, отвореним подацима, путевима, општинама, градовима, градским општинама, градским насељима, управним окрузима и статистичким регионима Републике Србије, а ту су и видео галерија, корисни линкови, карте, и тако даље.

Посебан сегмент КУЧЕВАЧКОГ ИНФОРМАТОРА је веб-страница еБилтен активности на којој се објављују веб-чланци (садржаји) везани за активности (најчешће капиталне, али и друге активности) које се реализују првенствено од стране локалне самоуправе.

Билтен за информисање грађана општине Кучево Кучевачке новине (који је основан децембра 2011. године) је од јануара 2019. године (после 30. броја у децембру 2018. године) престао да се приређује (издаје, штампа) и убудуће се активности од тог времена објављују електронским (дигиталним) путем на веб-страници еБилтен активности” на званичној веб-презентацији Општине Кучево. Покретање, уредник и приређивач издања Кучевачких новина” је био медијски сарадник: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Хвала на указаном поверењу. Ту смо због Вас Ваш КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР, еБилтен активности и Општина Кучево.

 


Уредник и приређивач Кучевачког информатора и еБилтена активности: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припрема (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом, обраде), уређује и објављује: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР и еБилтен активности постоје од 2019. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni