Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото, графикони) и веб-администратора веб-странице КОВИД-19 Кучево је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

 ЗА ШКОЛАРЦЕ:  
Основна школа
Лазар Саватић из Земуна је направила практично видео-упутство за понашање школараца у школи током епидемије коронавируса у школској 2020/2021. години. Упутство важи за све школе и ђаке, па погледајте ОВАЈ ВИДЕО-КЛИП ОВДЕ.



МЕРЕ



Свима нам је потребна нова култура понашања у време епидемиолошке кризе!

Делујмо превентивно и будимо одговорни према себи и другима! Примењујте основне превентивне мере које се односе на спречавање ширења, сузбијање и смањење ризика од заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 приликом уласка у зграду Општине Кучево (Општинске управе Кучево): држите одстојање од друге особе од минимум једног и по до два метра, препорука: носите заштитну маску, дезинфикујте обућу и руке, измерите температуру. Поштовањем свих мера и препорука чувамо своје здравље и здравље људи поред нас и дајемо свој допринос борби против коронавируса, а чини се да је допринос сваког грађанина сада потребнији него икада. Само сви заједно, удруженим снагама, уједињени и солидарни, можемо постићи наш циљ, а то је победа над коронавирусом и изаћи из ове битке као победници.


 


НОСИТЕ   МАСКУ,   ДРЖИТЕ   ДИСТАНЦУ   И   ПЕРИТЕ   РУКЕ


ПОГЛЕДАЈТЕ КОВИД-19 УСЛОВЕ ЗА ПУТОВАЊЕ (МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА РС)

Погледајте и остале веб-чланке из дела КОВИД-19 ВЕСТИ.

 

МЕРЕ - ОД 20.12.2020. ГОДИНЕ

[Објавио: Општина Кучево (administrator) 14.09.2021]

КОВИД-19 – Мере >>

МЕРЕ (ОД 20/21.12.2020. године): УРЕДБА**

Владa Републике Србије усвојила је 15.12.2020. нове мере које ће ступити на снагу у недељу, 20. децембра. Улазак у Србију биће дозвољен само уз негативан PCR тест, не старији од 48 часова. Држављани Србије који не поседују негативан PCR тест морају бити у кућној изолацији 10 дана. Они се могу тестирати у Србији и уколико њихов PCR тест буде негативан, више неће бити у обавези да буду у кућној изолацији. (ЛИНК-1). НАПОМЕНА: Датум примене је промењен са 20. на 21. децембар (види Уредбу).

Цена тестирања на лични захтев за стране држављане од данас (15.12.2020) износи 18.000 динара, док је за држављане Србије цена до краја године непромењена и она износи 6.000 динара. Од 1. јануара 2021. године, цена тестирања на лични захтев за домаће држављане износиће 9.000 динара. (ЛИНК-1)

Дакле, страни државаљани од 20. децембра (напомена: промењено на од 21. децембра) неће моћи да уђу у Србију без негативног ПЦР теста, не старијег од 48 часова. ПЦР тест биће обавезан и биће потребан за све стране држављане, без обзира на то из које земље улазе у Србију. За наше држављане ће важити обавезна кућна изолација у трајању од 10 дана, ако немају негативан ПЦР тест, с тим што се карантин може прекинути негативним ПЦР тестом. (ЛИНК-2)

УРЕДБА** о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 "Службени гласник РС", бр. 151 од 15. децембра 2020, 152 од 18. децембра 2020, 153 од 21. децембра 2020, 156 од 25. децембра 2020, 158 од 29. децембра 2020, 1 од 11. јануара 2021, 17 од 26. фебруара 2021, 19 од 5. марта 2021, 22 од 12. марта 2021, 29 од 25. марта 2021.

 

Нове противепидемијске мере на снази од 20. децембра

  • Београд, 15. децембар 2020. године, уторак

Владa Републике Србије усвојила је данас нове мере које је Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 предложио на јучерашњој седници, а које ће ступити на снагу у недељу, 20. децембра.

Нове мере односе се на улазак како домаћих, тако и страних држављана у нашу земљу. Имајући у виду новогодишње и божићне празнике, од којих нас дели још мало времена, очекује се традиционално већа фреквенција људи на свим граничним прелазима.

У циљу спречавања ширења коронавируса, раног откривања заражених особа и заштите здравља свих становника Србије, Влада је усвојила следеће мере:

Улазак у Србију биће дозвољен само уз негативан PCR тест, не старији од 48 часова. Држављани Србије који не поседују негативан PCR тест морају бити у кућној изолацији 10 дана. Они се могу тестирати у Србији и уколико њихов PCR тест буде негативан, више неће бити у обавези да буду у кућној изолацији.

Цена тестирања на лични захтев за стране држављане од данас износи 18.000 динара, док је за држављане Србије цена до краја године непромењена и она износи 6.000 динара. Од 1. јануара 2021. године, цена тестирања на лични захтев за домаће држављане износиће 9.000 динара.

Влада Србије апелује на све грађане који желе да се тестирају на лични захтев да заказивање тестирања обаве искључиво електронским путем. У складу са повећаним бројем тестирања на лични захтев, које се очекује у наредним недељама, електронско заказивање је од драгоцене помоћи како би се избегле гужве и редови испред ковид амбуланти и спречио ризик од потенцијалног заражавања грађана.

Грађани, страни држављани са одобреним боравком у нашој земљи, као и страни држављани без одобреног боравишта (туристи), могу на једноставан и брз начин да закажу термин у некој од 26 лабораторија у 23 града и општине у Србији на адреси еУправе - https://euprava.gov.rs/usluge/6096 .

Да би се користила услуга еЗаказивање за PCR тестирање на лични захтев, није потребно да се грађани региструју на порталу еУправа. Потврду да сте успешно заказали термин добијате на имејл који сте навели, као и СМС поруку.

Влада Србије још једном апелује на све грађане Србије да буду одговорни и да воде рачуна о свом и здрављу својих најмилијих. Поштовање превентивних мера и даље остаје једини сигуран и доказан начин заштите од коронавируса.

Ношење маске у затвореним просторима, одржавање раздаљине, као и редовна хигијена руку и дезинфекција простора, од кључног су значаја за све нас и једини пут до очувања нашег здравља.

 

Од 20. децембра бавезан ПЦР тест за странце при уласку у Србију

  • Београд, 14. децембар 2020. године, понедељак

Министарска за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије и чланица Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 Дарија Кисић-Тепавчевић саопштила је данас да страни државаљани од 20. децембра неће моћи да уђу у Србију без негативног ПЦР теста, не старијег од 48 часова.

Кисић Тепавчевић је објаснила да је Кризни штаб донео одлуку према којој ће на граничним прелазима бити вршена појачана контрола, уз обавезан ПЦР тест, који ће бити потребан за све стране држављане, без обзира на то из које земље улазе у Србију.

Она је додала да нашима држављанима Устав гарантује улазак у земљу и за њих ће важити обавезна кућна изолација у трајању од 10 дана, ако немају негативан ПЦР тест, с тим што се карантин може прекинути негативним ПЦР тестом.

Према њеним речима, ова мера ће важити од 20. децембра, највероватније до 10. јануара, у зависности од епидемиолошке ситуације.

Такође, министарка је подвукла да ће актуелне мере за сузбијање епидемије коронавируса остати на снази до петка, 18 децембра, након чега ће поново заседати Кризни штаб.

Кисић Тепавчевић је објаснила да се видело да су досадашње мере дале ефекте, истичући да бројеви јесу на високим вредностима, али се види пад броја новооболелих.

То су, ипак, и даље високе вредности, оптећење здравственог система је велико и морамо сви да урадимо све да смањимо преношење вируса, нагласила је она.

Министарка је апеловала на грађане да предстојеће празнике ове године прославе у најужем кругу породице, али и да се тада придржавају свих превентивних мера.

Кисић Тепавчевић је указала на то да се број прегледа у ковид амбулантама смањује и да је то охрабрујући податак, али да забрињава то што од укупног броја прегледаних већи проценат захтева хоспитализацију.

Према њеним речима, вирус је присутан у свим местима у Србији, а да су жаришта управо највећи градови, попут Београда, Новог Сада, Крагујевца.

Она је, говорећи о вакцини против COVID-19, напоменула да наше државно руководство од самог почетка комуницира са свим произвођачима вакцина, подсетивши на то да, све док се вакцина не региструје у земљи порекла и док не добије све сертификате Агенције за лекове и медицинска средства Србије, не може се примењивати у нашој земљи.


[Последња промена: 15.09.2021 у 07:57]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

 


 

НОВИ ЗАКОН О ЗАШТИТИ СТАНОВНИШТВА ОД ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ (12.11.2020. године): ЗАКОН

Дана 12. новембра 2020. године (ЛИНК) Влада Републике Србије усвојила је Закон о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести који је ступио на снагу 13. новембра 2020. године (извод из закона: са 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако се не придржава мера личне заштите од инфекције). ЗАКОН о заштити становништва од заразних болести "Службени гласник РС", бр. 15 од 25. фебруара 2016, 68 од 10. маја 2020, 136 од 13. новембра 2020.

 


 

ПРОЧИТАЈТЕ И:

Руководилац „Ватреног ока“ објашњава који тест и када треба урадити (27. новембар 2020).

Цене тестирања на лични захтев грађана (Републички фонд за здравствено осигурање) (23. април 2021)

 


Уредник, приређивач и објава веб-страница КОВИД-19: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припремио (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом) и објавио: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Креирано (објаљено): од 06. марта 2020. године
(Д)
Редизајнирано (сав садржај / цела веб-страница): 09.04.2021, 14.09.2021, 26.05.2022. године (Д)
Ажурирано (сав садржај / цела веб-страница): 26.05.2022. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni