Контакт уредника и приређивача КУЧЕВАЧКОГ ИНФОРМАТОРА је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Контакт уредника и приређивача еБилтена активности је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Контакт уредника и приређивача еБилтена активности 2022 је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).уредник и приређивач: kucevacke.novine@gmail.com (Д)


 

КУЧЕВО ЕКОНОМСКА МИСТЕРИЈА ГОДИНЕ У СРБИЈИ

[Објавио: Општина Кучево, еБилтен активности, медијски сарадник (Д), 14.12.2022. године]

еБилтен активности 2022 >>

  • ПРИЛОГ: Портал (веб-сајт) „NOVA S“, 13.12.2022. године

Економска мистерија године у Србији:
Цака због које је баш овај градић постао место с највећим растом плата у Србији

Према последњим подацима Републичког завода за статистику, највише просечне плате имају становници општине Врачар, који месечно зарађују око 129.978 динара. Ипак, највећи годишњи раст зарада није забележен у престоници, већ у општини Кучево у Браничевском округу, тако да је тренутна просечна нето зарада 59.019 динара, у односу на прошлогодишњих 49.599 динара за исти период (првих девет месеци у години). У чему је “тајна” ове општине која броји нешто преко 15.000 људи?

Како је за Nova.rs истакао председник Oпштине Кучево др Иван Рајичић, наведени највећи годишњи раст зарада долази по два основа: први је долазак инвеститора у општину Кучево, а други је програм мера које је локална самоуправа предузела према привредницима са територије општине Кучево да запосле искључиво локално становништво.

„Један од најзначајнијих инвеститора у претходној години је Koka-kola HBC, која је у мају месецу отворила пунионицу ‘Rosa Homolje’ у коју је уложила више од шест милиона евра и запослила 65 радника, са тенденцијом даљег раста запошљавања“, наводи Рајичић.

Ипак, још једна “цака” која се тиче раста зарада крије се у томе што један број Кучевљана свој хлеб уопште не зарађује на територији ове општине.

Наиме, како објашњава Рајичић, компанија Зиђин у руднику у Мајданпеку запошљава 220 радника са територије општине Кучево, али како се порез на зараде уплаћује по месту пребивалишта запосленог, отуда се бенефити уочавају у буџету Кучева.

“Што се друге мере тиче, кроз програм локалног економског развоја од 2021. године издвојили смо 20 милиона динара и на тај начин помогли нашим привредницима да запосле више од 20 радника. Заједно са Националном службом за запошљавање кроз програме активног запошљавања становништва, издвојили смо шест милиона динара како бисмо помогли нашим суграђанима да отворе 37 нових, самосталних радњи што је резултирало порастом прихода од самосталне делатности са 11,5 милиона динара у 2021. години, на 20 милиона динара у 2022. години”, објаснио је председник општине Кучево.

Узимајући све наведено у обзир, закључује наш саговорник, укупни приходи од пореза на доходак су са 124,5 милиона у 2021. години, скочили на 164 милиона динара у 2022. години.

Још увек мање од просека

Ипак, иако је у Кучеву просечна плата за 10.000 већа него прошле године, ова цифра је и даље значајно мања од републичког просека.

А општина Кучево по висини просечне плате чак није ни прва у Браничевском округу.

Тако се на првом месту нашао Костолац, где је просечна зарада у септембру ове године, према подацима Републичког завода за статистику, износила 77.072 динара, док је на другом месту Пожаревац са 69.681. Кучево се тако нашло на трећем месту, а на четвртом Жагубица са 59.821 динаром.

Пето место припада Великом Градишту (56.070), Жабари су на шестом месту (56.027), а следе Мало Црниће (55.298), Петровац на Млави (55.232) и Голубац (53.684).

Просечна плата на нивоу округа износи 65.029 динара.

 

извор: https://nova.rs/vesti/biznis/ekonomska-misterija-godine-u-srbiji-caka-zbog-koje-je-bas-ovaj-gradic-postao-mesto-s-najvecim-rastom-plata-u-srbiji/

 


[Последња промена: 20.12.2022 у 13:09]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР је скуп веб-страница на званичној веб-презентацији Општине Кучево које пружају различите информације кроз текст, фотографије, табеле, графиконе, веб-чланке, и слично, везано за општину Кучево, и које могу користити грађанима и широј јавности, као што су: еБилтен активности, презентација општине (са и без слика), подаци о насељима, месним заједницама, месним канцеларијама, катастарским општинама, црквама и црквеним општинама, броју становника, манифестацијама, школама и предшколским установама, удружењима и савезима грађана, историји, туристичким потенцијалима и потенцијалима за инвестирање, отвореним подацима, путевима, општинама, градовима, градским општинама, градским насељима, управним окрузима и статистичким регионима Републике Србије, а ту су и видео галерија, корисни линкови, карте, и тако даље.

Посебан сегмент КУЧЕВАЧКОГ ИНФОРМАТОРА је веб-страница еБилтен активности на којој се објављују веб-чланци (садржаји) везани за активности (најчешће капиталне, али и друге активности) које се реализују првенствено од стране локалне самоуправе.

Билтен за информисање грађана општине Кучево Кучевачке новине (који је основан децембра 2011. године) је од јануара 2019. године (после 30. броја у децембру 2018. године) престао да се приређује (издаје, штампа) и убудуће се активности од тог времена објављују електронским (дигиталним) путем на веб-страници еБилтен активности” на званичној веб-презентацији Општине Кучево. Покретање, уредник и приређивач издања Кучевачких новина” је био медијски сарадник: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Хвала на указаном поверењу. Ту смо због Вас Ваш КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР, еБилтен активности и Општина Кучево.

 


Уредник и приређивач Кучевачког информатора и еБилтена активности: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припрема (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом, обраде), уређује и објављује: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР и еБилтен активности постоје од 2019. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni