Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото, графикони) и веб-администратора веб-странице КОВИД-19 Кучево је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

 ЗА ШКОЛАРЦЕ:  
Основна школа
Лазар Саватић из Земуна је направила практично видео-упутство за понашање школараца у школи током епидемије коронавируса у школској 2020/2021. години. Упутство важи за све школе и ђаке, па погледајте ОВАЈ ВИДЕО-КЛИП ОВДЕ.МЕРЕСвима нам је потребна нова култура понашања у време епидемиолошке кризе!

Делујмо превентивно и будимо одговорни према себи и другима! Примењујте основне превентивне мере које се односе на спречавање ширења, сузбијање и смањење ризика од заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 приликом уласка у зграду Општине Кучево (Општинске управе Кучево): држите одстојање од друге особе од минимум једног и по до два метра, препорука: носите заштитну маску, дезинфикујте обућу и руке, измерите температуру. Поштовањем свих мера и препорука чувамо своје здравље и здравље људи поред нас и дајемо свој допринос борби против коронавируса, а чини се да је допринос сваког грађанина сада потребнији него икада. Само сви заједно, удруженим снагама, уједињени и солидарни, можемо постићи наш циљ, а то је победа над коронавирусом и изаћи из ове битке као победници.


 


НОСИТЕ   МАСКУ,   ДРЖИТЕ   ДИСТАНЦУ   И   ПЕРИТЕ   РУКЕ


ПОГЛЕДАЈТЕ КОВИД-19 УСЛОВЕ ЗА ПУТОВАЊЕ (МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА РС)

Погледајте и остале веб-чланке из дела КОВИД-19 ВЕСТИ.

 

КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ОД 23. ОКТОБРА У ЗАТВОРЕНИМ ОБЈЕКТИМА ОД 22 ЧАСА

[Објавио: Општина Кучево (administrator) 20.10.2021]

КОВИД-19 – Мере >>

 

  • Београд, 20. октобар 2021. године, среда

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је данас, након седнице Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19, да се од суботе, 23. октобра, од 22 часа, уводе обавезне ковид пропуснице за боравак у свим угоститељским објектима у затвореном простору.

Брнабић је на конференцији за новинаре објаснила да се то односи на све угоститељске објекте – ресторане, кафиће, барове и све сличне објекте након 22 часа, тако да неће моћи да се борави у затвореном без валидне ковид пропуснице.

Она је прецизирала да валидна ковид пропусница значи потврду о примљеној другој вакцини у периоду до седам месеци – 210 дана, или треће дозе после највише седам месеци од друге, или негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, или антигенски не старији од 48 сати, или потврду о прележаном ковиду у периоду до 210 дана.

Ковид редар ће скенирати QР код, који показује да ли је сертификат валидан, навела је премијерка и додала да ће сертификат моћи да се показује у папирном облику или у дигиталном формату, преко мобилног телефона.

Према њеним речима, било је проблема око фотографија на ковид пропусницама, тако да оне неће имати фотографије, већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу, било личну карту или пасош или други званични документ издат од званичног органа.

За стране држављане је потребан дигитални ЕУ сертификат или сертификат оне земље са којом Србија има потписан уговор о признавању сертификата, указала је Брнабић и најавила да ће Влада одлуку о увођењу ковид пропусница усвојити на сутрашњој редовној седници.

Премијерка је објаснила да се ковид сертификати уводе у угоститељске објекте зато што у то време има много више људи у затвореном простору, више музике и више контаката него у 9 часова ујутру.

Мера увођења ковид пропусница важиће и за свадбе и друга весеља организована у затвореном након 22 часа, подвукла је она и прецизирала да, ако неко жели славље на отвореном, онда не треба ковид пропусница, као ни за такве догађаје у затвореном, који ће се завршити до 22 часа.

Према њеним речима, не морају сви који долазе на славље да буду вакцинисани, већ могу да се тестирају како би сви били безбедни.

Брнабић је оценила да ће бити проблема у имплементацији одлуке о ковид пропусница у мањим срединама, због чега је апеловала на личну и грађанску одговорност, јер се не може све исконтролисати.

Уколико неко хоће да вара по том питању, неће преварити државу, већ себе и своје ближње, указала је она и додала да ће у мањим срединама бити од помоћи и то што нема много угоститељских објеката који раде касно увече.

Она је указала на то да непоштовање мера сви виде и нико не реагује, због чега се кренуло у пооштрену контролу, тако да је ове недеље у односу на претходну недељу 10 одсто више инспекцијских надзора, али је број прекршајних налога већи за 220 одсто, уз напомену да је највише казни било за тржне центре, продавнице и јавни превоз.

Брнабић је прецизирала да ће примену ковид пропусница контролисати и комунална инспекција, али и све друге надлежне инспекције, као што сада све инспекције контролишу ношење маски у заствореном простору.

Председница Владе је поновила да не жели да чује да не постоје капацитети за контролисање поштовања мера, због чега је прошле недеље одржан састанак Координационе комисије за поштовање мера.

Уколико треба ветеринарска инспекција, фитосанитарна и нуклеарна инспекција да се укључе, нека то учине, само да исконтролишемо да се постојеће мере поштују, нагласила је она.

Ситауција је, како је упозорила, и даље веома лоша по питању вакцинације, јер тренутно имамо вакцинисаних првом дозом 2.946.969 особа, односно 54,6 одсто, ревакцинисана је 2.834.971 особа, то јест 52,5 одсто, док је трећом дозом вакцинисано 792.411 људи, односно 15 одсто грађана.

Ови проценти су нижи ако гледамо узраст од 12 година, додала је Брнабић и поновила апел да се људи вакцинишу, јер је више од 90 одсто пацијената на интензивној нези невакцинисано и да нажалост ти људи умиру.

Према њеним речима, уколико имате велику скепсу према вакцинацији, то није проблем само за епидемију коронавируса, већ и за вакцинацију према другим болестима које су нестале, а које би зато могле да се врате.

Вакцина је највећа тековина савремене медицине и науке. Крећемо од суботе и молим све да због себи ближњих, али и младих људи, поштују мере. Да носимо маске у затвореном, на отвореном када нема дистанце и да се вакцинишемо, поручила је премијерка.

Она је најавила да ће ускоро бити донета одлука о смањењу времена након примљене треће дозе са шест на пет месеци, наводећи да Национално тело за имунизацију НИТАГ данас има још један састанак на којем ће то бити главна тема.

Тражила сам им јасна упутства и које су њихове препоруке. Они су од Министарства здравља захтевали додатне информације које ће им данас бити достављене, тако да ћемо имати ускоро одлуку о томе, прецизила је Брнабић.

Премијерка је, одговарајући на питање новинара да ли се због све већег заражавања деце коронавирусом размишља о вакцинацији деце млађе од 12 година, објаснила да Влада за такве одлуке чека препоруке НИТАГ-а, где седе наши најстручнији људи које имамо у земљи.

Истовремено, она је потврдила да у медицинском делу Кризног штаба не постоји консензус у вези са затварањем, јер је то тешко питање, у уједно се осврнула на случај 16-годишњег дечака, који је преминуо од коронавируса у кућној изолацији.

Председница Владе је пренела да је замолила Институт за јавно здравље "Батут" да погледа ситуацију у школама и припреми препоруку, наводећи да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја имало различите информације о ситуацији у школама од једног дела Кризног штаба, због чега ће морати да се усагласе.


[Последња промена: 20.10.2021 у 14:11]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

 


 

НОВИ ЗАКОН О ЗАШТИТИ СТАНОВНИШТВА ОД ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ (12.11.2020. године): ЗАКОН

Дана 12. новембра 2020. године (ЛИНК) Влада Републике Србије усвојила је Закон о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести који је ступио на снагу 13. новембра 2020. године (извод из закона: са 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако се не придржава мера личне заштите од инфекције). ЗАКОН о заштити становништва од заразних болести "Службени гласник РС", бр. 15 од 25. фебруара 2016, 68 од 10. маја 2020, 136 од 13. новембра 2020.

 


 

ПРОЧИТАЈТЕ И:

Руководилац „Ватреног ока“ објашњава који тест и када треба урадити (27. новембар 2020).

Цене тестирања на лични захтев грађана (Републички фонд за здравствено осигурање) (23. април 2021)

 


Уредник, приређивач и објава веб-страница КОВИД-19: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припремио (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом) и објавио: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Креирано (објаљено): од 06. марта 2020. године
(Д)
Редизајнирано (сав садржај / цела веб-страница): 09.04.2021, 14.09.2021, 26.05.2022. године (Д)
Ажурирано (сав садржај / цела веб-страница): 26.05.2022. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni