Контакт уредника и приређивача КУЧЕВАЧКОГ ИНФОРМАТОРА је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Контакт уредника и приређивача еБилтена активности је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Контакт уредника и приређивача еБилтена активности 2022 је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).уредник и приређивач: kucevacke.novine@gmail.com (Д)


 

ОПШТИНА КУЧЕВО: У ГОДИНИ ИЗА НАС РЕАЛИЗОВАНО ЈЕ НИЗ ЗНАЧАЈНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

[Објавио: Општина Кучево, еБилтен активности, медијски сарадник (Д), 01.01.2022. године]

еБилтен активности 2022 >>

 

  • Кучево, 01. јануар 2022. године, субота

„Општина Кучево је једна од 16 општина која улази у први програм Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, где смо ми добили 11.200.000 евра за 25 километара канализационе мреже у местима Кучево и Раброво. У Кучеву ће се радити 17 км, а 9 км у Раброву. Ово је веома значајан капиталан пројекат којим ми покушавамо да у сарадњи са Владом Републике Србије и поменутим министарством коначно решимо. Подсетимо да смо имали изузетно велику борбу за очување реке Пек, односно животне средине. Успели смо у томе, тако да је то значајан сегмент нашег рада. Веома водимо рачуна о заштити животне срединеˮ, истакао је председник Општине Кучево др Иван Рајичић на почетку свог излагања и наставио:

„Други значајан пројекат је магистрални пут (државни пут IБ реда 33) Кучево–Волуја у дужини од 14 километара. Вредност ове инвестиције је 400 милиона динара. Ово је веома значајна саобраћајница и дугујемо велику захвалност председнику Александру Вучићу који нам је свесрдно помогао у реализацији овог пројекта. Због временских услова, у првом моменту су урађена 3,5 км до Нереснице, а чим услови буду дозволили, одмах се приступа наставку рада на овој деоници.

Оно што је такође битно јесте да смо добили средства од Канцеларије за јавна улагања за потпуну реконструкцију Дома здравља у Кучеву. Инвестиција је вредна 2 милиона евра. Јавна набавка је одрађена, јавила су се четири понуђача. Међутим, због одређених процедуралних ствари, где се трећепласирани жалио на оне испред њега, случај се налази сада испред Републичке комисије која ће решити тај спор. У принципу, важно је да грађани знају да ће одмах по решавању спора радови почети. Дакле, све што је било до Општине Кучево, пројектна документација и остало, одрађено је како треба.

Успели смо ове године да привучемо неке значајне компаније да дођу у Кучево и почну са радом. Оно што бих истакао јесте да је једна значајна мултинационална компанија откупила фабрику воде „Дубокаˮ у селу Нересница. Они су почели са потпуном реконструкцијом примарног цевовода од изворишта до фабрике, као и са адаптацијом магацинског простора и саме фабрике. Очекујемо да, са раним пролећем, ова фабрика почне са радом. Значајно је за наше грађане што ће бити упошљен значајан број радника са територије општине Кучево.

Велика породична компанија из Београда купила је плац у нашој индустријској зони од Дирекције за имовину и очекујемо да следеће године подигне своје производне погоне и запосли раднике.

Када је у питању компанија „Каструмˮ, ушла је у посед парцеле на нашој бувљој пијаци. Влада Републике Србије је на основу елабората који подразумева велики број запошљавања, али и обавезу куповине пољопривредних производа од наших произвођача, дала одобрење да се поменута парцела да овој компанији.ˮ

Др Рајичић је посебно нагласио велику подршку председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, као и надлежних министарстава:

„Од Министраства привреде смо ове (2021) године добили близу 70 милиона динара, одрадили смо неколико важних ствари за тај новац. Поред тога, добили смо значајна средства од Министарства за бригу о селу – 7 милиона динара за минибус. Добили смо од истог министарства 1.200.000 динара за једну кућу у Раброву, за млади брачни пар и добили смо 400.000 динара за „Михољске сусрете селаˮ. Од Министрства за недовољно развијене општине добили смо 8.400.000 динара, где је 6.900.000 динара било употребљено за реконструкцију котларнице у садашњем комитету, из кога се греје и полицијска станица. Прећи ћемо на пелет и самим тим ћемо смањити загађење. За сам комитет имамо велике планове у наредној години – да то постане градски музеј и тако обогатимо нашу туристичку понуду. Добили смо средства и од Министарства за рад, социјална и борачка питања за програм Помоћ у кућиˮ. Ове године покренули смо услугу лични пратилац, како бисмо помогли деци са територије општине Кучево који имају посебне потребе да могу да прате наставу и врате се кућама на безбедан начин. Имамо сада пет пратилаца и петоро деце, али свако ко се пријави интер-ресорној комисији добиће пратиоца. Ми ћемо извршити лиценцирање додатних 10 особа. И ове године ћемо давати стипендије нашим ученицима и студентима у износу од 4.200.000 динара. На тај начин желимо да покажемо да бринемо о нашој деци и да они након завршеног школовања разматрају Кучево као место где могу да остају и заснују породицу.

Значајна је и подршка јавних предузећа као што су „Путеви Србијеˮ, па је тако у селу Бродица после читавих 50 година асфалтирана деоница од 2 км. Асфалтирана су и 3 км пута ка селу Шевица.ˮ

Др Рајичић је такође нагласио да ће се наставити са израдом пројектне документације и да ће наставити, колико год је то могуће, да општина Кучево добија средства од различитих министарстава и саме Владе Републике Србије. Он је истакао и значајну сарадњу на нивоу Браничевског управног округа, као и велику подршку градоначелника Града Пожаревца Саше Павловића: „Потписали смо са председницима општина Велико Градиште и Голубац, као и са градоначелником Града Пожаревца договор да заједно аплицирамо према пројектима Европске уније који су вредни 10 милиона евра. Аплицираћемо наредне године за израду пројектно-техничке документације за инфраструктуру и туризам, а 2023. године биће извођење пројеката.ˮ

Ненад Микић, заменик председника Општине Кучево, рекао је да је година која се ближи крају била тешка за све, па и за малу локалну заједницу као што је Кучево. У свим тим измењеним условима живота, донето је неколико важних одлука за кучевачки туризам:

„Донели смо одлуку да све значајне манифестације некако „замрзнемоˮ и оставимо за неке боље дане. Конкретно мислим на „Хомољске мотивеˮ, „Труба Мирослава Милета Матушићаˮ, „ФЕСТЕФˮ и још доста манифестација. Сво то време смо искористили да све то надоместимо побољшањем инфраструктуре, пре свега путне. Урадили смо 2 км пута ка споменицима природе „Пећини Церемошњаˮ и „Пећина Равништаркаˮ. Затим, асфалтиран је пут до видиковца Јелена стена. Уредили смо доста пешачких стаза у граду и определили смо једно место у граду, а то је летња позорница испред поште коју смо оплеменили интерактивним тотемом. Свако ко дође у Кучево може да види шта нудимо.

Први пут смо успели да, уз договор са породицом Ђорђа Марјановића, да у Центру за културу организујемо изложбу његових ствари.

Кроз Програм локалног економског развоја определили смо значајна средства за подстицај локалним привредницима у нашој општини. У 2021. години било је опредељено 20 милиона динара. Ми смо искористили 13 милиона за две фирме, где смо директно упослили 22 радника. Тиме смо недвосмислено повећали приходну страну буџета.

Ми смо урадили Програм локалног економског развоја за наредне три године, где ћемо субвенционисати две мере. То су отварање нових радних места и поспешивање конкурентности на тржишту.

Такође је битно да се истакне рад нашег Јавног комуналног предузећа чији смо оснивач, које је имало потешкоћа у свом пословању, али смо успели у 2021. години да извршимо реконструкцију где смо добили два нова сектора: Градско зеленило које ће се бавити одржавањем градског зеленила, пијаца и гробаља, а други је Паркинг сервис који нисмо имали до сада. Добили смо сагласност Министрства државне управе и локалне самоуправе да запослимо још 15 нових радника. Паркинг сервис је већ приходовао око милион динара, а пројекција је да ће на годишњем нивоу приходовати између 12 и 15 милиона динара. То уопште нису мале цифре јер ћемо их уложити у изградњу паркинг места и зелених површина. Пробаћемо да уведемо наплату изношења смећа у свим месним заједницама у општини Кучево. То до сада није била пракса, али рад овог предузећа заиста морам да похвалим. Они су пре неколико дана добили још један смећар, а следеће године добиће донацију града Београда од једног смећара, и са 5 таквих возила моћи ћемо да уредимо целу општину и уведемо у наплату. Људи ће за исти, ако не и мањи износ новца, успети да добију квалитетну услугу и тиме ћемо подићи и свест о екологији.

Што се тиче Центра за културу „Драган Кецманˮ, он је имао низ активности где је за програмске активности било издвојено 1.300.000 динара. Посредно, кроз набавку нове опреме уложено је око 750.000 динара. Кроз адаптацију и реновирање зграде уложено је око 650.000 динара само за материјал, док су грађевинске радове обавили запослени без икакве надокнаде. Руководство општине Кучево у овој години радило је на унапређењу образовања, па је тако доста урађено у Предшколској установи „Ланеˮ као што је уређење стаза око читавог објекта, терасе, собе. Након пуно година обезбеђен је и логопед. У периоду од марта до јула реализован је пројекат на нашу иницијативу, а то је бесплатна припрема за малу матуру. За Дан општине нас је посетио министар просвете Бранко Ружић, са којим смо тада прелиминарно договарали отварање новог одељења и смера у нашој школи – шумарски техничар. Урадили смо две техничко-пројектне документације за основне школе у Турији и Волуји, које су, нажалост, без елементарних услова за рад. Надам се да ћемо добити подршку у том смислу.ˮ

 


[Последња промена: 01.04.2022 у 10:26]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР је скуп веб-страница на званичној веб-презентацији Општине Кучево које пружају различите информације кроз текст, фотографије, табеле, графиконе, веб-чланке, и слично, везано за општину Кучево, и које могу користити грађанима и широј јавности, као што су: еБилтен активности, презентација општине (са и без слика), подаци о насељима, месним заједницама, месним канцеларијама, катастарским општинама, црквама и црквеним општинама, броју становника, манифестацијама, школама и предшколским установама, удружењима и савезима грађана, историји, туристичким потенцијалима и потенцијалима за инвестирање, отвореним подацима, путевима, општинама, градовима, градским општинама, градским насељима, управним окрузима и статистичким регионима Републике Србије, а ту су и видео галерија, корисни линкови, карте, и тако даље.

Посебан сегмент КУЧЕВАЧКОГ ИНФОРМАТОРА је веб-страница еБилтен активности на којој се објављују веб-чланци (садржаји) везани за активности (најчешће капиталне, али и друге активности) које се реализују првенствено од стране локалне самоуправе.

Билтен за информисање грађана општине Кучево Кучевачке новине (који је основан децембра 2011. године) је од јануара 2019. године (после 30. броја у децембру 2018. године) престао да се приређује (издаје, штампа) и убудуће се активности од тог времена објављују електронским (дигиталним) путем на веб-страници еБилтен активности” на званичној веб-презентацији Општине Кучево. Покретање, уредник и приређивач издања Кучевачких новина” је био медијски сарадник: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Хвала на указаном поверењу. Ту смо због Вас Ваш КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР, еБилтен активности и Општина Кучево.

 


Уредник и приређивач Кучевачког информатора и еБилтена активности: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припрема (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом, обраде), уређује и објављује: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР и еБилтен активности постоје од 2019. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni