ВЕСТИ


ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ – 17. ТУРНЕЈА СЛОБОДНЕ ЗОНЕ

[Објавио: Општина Кучево, веб-администратор (Д), 05.05.2023. године]

[ ВЕСТИ ] >>

Филмски фестивал Слободна зона креће на 17. по реду Турнеју и у оквиру овогодишњег избора филмова доноси најновије документарне и игране филмове који су били изузетно запажени на глобалној ангажованој филмској сцени. Пажљивом селекцијом тима фестивала приказаће се филмови који су освајали највеће награде и/или показали изузетан потенцијал код публике и критике од Берлина до Кана и других великих светских филмских манифестација.

17. Турнеја Слободне зоне биће организована од средине марта до средине јуна у преко 50 градова и општина у Србији, а ове године, поред указаног поверења старих партнера, посебно је задовољсто остварена сарадња са знатним бројем нових локалних партнера, те ће се у многим местима у Србији филмови са нашег Фестивала играти по први пут.

Селекција најгледанијих филмова прошлогодишњег фестивала

Публика ће имати прилику да погледа седам остварења, међу којима и победника Канског фестивала и освајача четири европска Оскара, Троугао туге Рубена Естлунда. На турнеји ће бити приказан и победник 18. Слободне зоне, Љубав, немачке марке и смрти, филмски есеј о немачкој и турској музици. Публика ће имати прилике да боље упозна живот у равницама Боливије кроз филм Утама, живот у јединој индијској женској редакцији (Писање ватром), као и живот самохране мајке која не жели да одустане од потраге за бољим послом (Прековремени рад). Мађарско остварење Нежно бави се опсесијом бодибилдингом и романтиком. За нешто млађу публику намењен је шпански филм Часна сестра фудбалски тренер.

СВИ ФИЛМОВИ НА ТУРНЕЈИ СУ БЕСПЛАТНИ

Понудом филмова за млађу публику мотивишу се партнери да у сарадњи са локалним школама организују пројекције за средњошколце.

Идеја Турнеје Слободне зоне јесте децентрализација културе и жеља да се филмски садржај учини доступним публици у градовима и мањим местима у којима можда ни не постоје биоскопи. Као и сваке године, сви филмови на Турнеји биће бесплатни!

извор: https://slobodnazona.rs/turneja/

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ КУЧЕВО:

  • 08. мај – Прековремени рад (Француска, 88', играни) – Фантастично психолошки нијансиран, филм прати самохрану мајку која не жели да одустане од бољег посла и која настоји да својој деци и себи обезбеди пристојан живот. Више о филму на: https://slobodnazona.rs/prekovremeni-rad/.
  • 09. мај – Троугао туге (Шведска, Француска, Уједињено Краљевство, Немачка, Турска, Грчка, 150', играни) – Филм награђен Златном палмом на Канском фестивалу, својеврсна је критика савременог света у правом естлундовском кључу. Више о филму на: https://slobodnazona.rs/trougao-tuge/.
  • 10. мај – Утама (Боливија, Уругвај, Француска, 87', играни) – У центру збивања је пар остарелих сточара који читавог живота живе на сушним равницама Боливије и, упркос све већим потешкоћама, нису спремни да оду. Више о филму на: https://slobodnazona.rs/utama/.
  • 11. мај – Писање ватром (Индија, 92', документарни) – Награђивани документарац показује шта данас значи бити жена и новинарка у маргинализованим заједницама у Индији. Више о филму на: https://slobodnazona.rs/pisanje-vatrom/.
  • 15. мај – Нежно (Мађарска, 92', играни) – Филм о опсесији бодибилдингом, романтици, (не)испуњености и љубави испричан између серија понављања и бројања калорија. Више о филму на: https://slobodnazona.rs/nezno/.
  • 16. мај – Љубав, немачке марке и смрт (Немачка, 96', документарни) – Филм-есеј, скоро па туторијал из области турске и немачке новије историје, који говори о пословима турских емиграната, носталгији и њиховој музици. Више о филму на: https://slobodnazona.rs/ljubav-nemacke-marke-smrt/.
  • 17. мај – Часна сестра фудбалски тренер (Шпанија, 109', играни) – Сестра Марина, веома необична часна сестра, послата је у интернат за дечаке где за њих, мало-помало, постаје породица коју никада нису имали. Више о филму на: https://slobodnazona.rs/casna-sestra-fudbalski-trener/.

Све о филмовима на једном месту можете погледати овде: https://slobodnazona.rs/filmovi/.

 


[ВРАТИ СЕ НАЗАД КЛИКОМ ОВДЕ]

БРЗИ КОНТАКТ ПОДАЦИ:

Светог Саве 76, 12240 Кучево. Радно време: 07.00-15.00 часовa (пауза: 09.30-10.00)

ОПШТИНСКА УПРАВА: 012/852-141, 012/852-142; nacelnik@kucevo.rs

ОПШТИНСКО ВЕЋЕ: 012/852-141, 012/852-142; skupstinaivecekucevo@gmail.com

СКУПШТИНА ОПШТИНЕ: 12/852-141, 012/852-142; skupstinaivecekucevo@gmail.com

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ: 012/852-141, 012/852-142; predsednik@kucevo.rs

Веб-презентација Општине Кучево:  kucevacke.novine@gmail.com
       


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni