ОД ГУДУСКУМА ДО КУЧЕВА

Захваљујући племенитим металима, злату и сребру, простор Кучева и околине, реке Пек и њених притока и околног прибрежја, познат је још од давнина. Неки подаци говоре да су на обалама ове златоносна реке златно руно тражили још Аргонаути.
Прво познато име насеља, (тада римског утврђење у коме се складиштило злато, сребро и гвожђе добијено у оближњем руднику), је Гудускум и везује се за 128. годину нове ере, за време владавине императора Хадријана, који је и посетио овај рудник 173. године нове ере. У подграђу ове римске утврде, вековима касније нићи ће насеље под именом Кучево.
Помен овог имена историја први пут бележи у 13. веку, када угарски краљ Ладислав IV, 1273. године, именује Грегоријуса за бана области Кучева и Браничева, да би ова област ушла у састав немањичке Србије 1382. године, као мираз уз снаху краља Милутина.
Падом Смедерева и доласком Турака у ове крајеве, губи се име Кучево, а област и насеља добијају име Крушевица. У време Милоша Обреновића називу се додаје Горња. Горња Крушевица 1882. године постаје средиште Среза Звишког, а 1886. године, на предлог историчара Милана Ђ. Милићевића и уз подршку академика Стојана Новаковића, Кучеву се враћа његово старо име, које и данас носи.
Од Гудускума до данашњег Кучева, овај градић у североисточној Србији, у средњем току реке Пек, траје скоро два миленијума.


КУЧЕВО ДАНАС


Данашње Кучево је административни, привредни, политички и културни центар Општине. Експлоатација и прерада дрвета, рудна богатства и минералне налазишта, уз сточарство, као водећу грану пољопривреде, главни су ослонац привредног развоја овог краја.
Град има око 6.000 становника, рачунајући и три околна села са којима се скоро саставио. Налази се на надморској висини од 120 метара, док надморска висина у брдовитом делу Општине досеже до око 500 метара. Обиље шума чине плућа овог краја и у њему је пријатно током целе године. У центру Кучева налази се хотел "Рудник" са 120 лежајева, затвореним базеном, теретаном, сауном и другим садржајима. У непосредној близини је Церемошња, једна од најлепших пећина у Србији, а од овог лета за посетиоце ће бити отворена и друга, по лепоти не мање важна, пећина Равништарка. Захваљујући свему овоме, у Кучеву постоје добри услови за даљи развој сеоског, викенд, ловног и авантуристичког туризма.


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni