У СЛЕДЕЋУ ГОДИНУ СА КОНКРЕТНИМ ПЛАНОМ РАЗВОЈА

Posted by Kučevo (administrator) on 12-11-2020
еБилтен активности 2020 >>

 

  • 10. новембар 2020. године

Председник Општине Кучево др Иван Рајичић дао је интервју за недељник Реч народа“, који преносимо у целости:

У следећу годину са конкретним планом развоја

Кучевачка локална самоуправа у следећу годину ступа са развојним буџетом. Како истиче председник Општине др Иван Рајичић, акценат је на субвенционисању привреде, улагањима у инфраструктуру, пољопривреду и туризам, као и на унапређењу социјалне заштите и заштите животне средине.

СУБВЕНЦИЈЕ ПРИВРЕДИ

– Намера нам је да подржимо привреду кроз субвенције. Како бисмо подстакли запошљавање, за наредну годину је планирано 20 милиона динара за локалне привреднике са територији општине Кучево. Средства смо определили за два до девет радника, јер је за више од десет предвиђена републичка мера. То значи да ће локалном привреднику који упосли од два до девет радника бити обезбеђен одређен новчани износ, за два радника 1.750 евра по запосленом и уз експоненцијални раст, за девет радника би субвенција износила 4.300 евра по запосленом, објашњава председник и исказује наду да ће ова мера бити значајна подршка привреди, што би потом обезбедило и буџетски прилив кроз порезе на зараду, имовину и слично.

Др Рајичић посебно наглашава планирану потпуну реконструкцију кучевачког Дома здравља, у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања Републике Србије, за коју следи расписивање јавне набавке. Вредност је око 200 милиона динара.

ПЕТ КЉУЧНИХ ОБЛАСТИ

У току је усвајање Локалног акционог плана за период од 2021. до 2027. године и формиран је координациони тим задужен да прати реализацију.

– У оквиру седмогодишњег Локалног акционог плана таргетирали смо пет области: привреду, пољопривреду, заштиту животне средине, социјалну заштиту и туризам. За сваку од тих области постоје тимови задужени за израду конкретних планова развоја, тако да ћемо касније моћи да радимо пројекте којима бисмо конкурисали код надлежних министарстава, као и ЕУ програма и програма прекограничне сарадње, каже др Рајичић, и додаје:

– Врло нам је важна област туризма, посебно с обзиром на то да имамо велике неискоришћене потенцијале. Рецимо, локалитет Краку лу Јордан из трећег века, римско утврђење и металуршки центар, у којем се из реке Пек експлоатисало и прерађивало злато. Имамо податке да је читаво римско царство финансирано од злата и златника који су долазили са Пека. Потом, за вилу Краља Александра, лоцирану у селу Нересница, упутили смо захтев Краљевском двору за помоћ у рестаурацији.

С циљем унапређења целокупних туристичких капацитета, развија се и идеја о „силаску“ на Пек, најављује председник:

– Идеја је да направимо макете багера који су својевремено постојали на реци Пек, да се на тај начин вратимо у то време и што верније дочарамо туристима. На нашој територији су две пећине, Равништарка и Церемошња, које примају посетиоце, али и Дубочка пећина, која није искоришћена због недовршених имовинско-правних односа за приватне парцеле око пећине и на уласку у исту. Поседујемо упечатљив видиковац Јелена стена, где је асфалтиран прилазни пут, потом, у Кучеву су градска црква са портом, Центар за културу, заоставшина сликара Драгана Кецмана којем обнављмо Галерију, а поносни смо и на порекло велике музичке легенде Ђорђа Марјановића, који је ових дана прославио 89 година.

Тренутно се у кучевачкој општини ради на финансијској консолидацији због затеченог стања, али, како наводи др Рајичић, и на привлачењу инвестиција, како у производном сектору, тако и у сфери трговине и услуга:

– У плану је да компанија „Каструм“ отвори хипермаркет на подручју садашњег бувљака, са уређењем целог тог простора. Ушли смо у план детаљне регулације за Спортско-рекреативни центар, који обухвата подручје од 24 хектара у пределу долине Пека, у самом Кучеву. Дакле, идеја је да Кучево „спустимо“ на реку, уредимо шеталишта, игралишта, да то постане жила куцавица. Поред  свега, сређујемо школе, трудимо се да деци пружимо адекватне услове за школовање. Што се тиче предшколског образовања, гледамо да у Дубоки отворимо још један вртић у оквиру постојеће Предшколске установе „Лане“. Поред тога имаћемо и инфрастуктурне пројекте, асфалтирање постојећих и нових путева и свега онога што спада у инфраструктуру, најављује председник Општине Кучево др Иван Рајичић.

Last changed: 12-11-2020 at 09:17

Back

 


Због великог интересовања наших суграђана, као и шире јавности, а због већих предности дигиталне објаве у односу на штампану објаву (лако и брзо претраживање, актуелна објава у реалном и у било ком времену, неограничена објава у тексту и сликама, већа доступност и видљивост, могућност исправке и ажурирања, остваривање принципа економичности и ефикасности, и слично), штампано издање билтена "Кучевачке новине" (основано децембра 2011. године) је од 2019. године престало са радом и убудуће реализоване (и остале) активности од тог времена објављујемо електронским (дигиталним) путем на веб-страници "еБилтен активности" која се налази на веб-презентацији (веб-стајту) Општине Кучево www.kucevo.rs у оквиру менија "КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР".
"Кучевачки информатор" је шири појам (ширег спектра) који обухвата више веб-страница са различитим информацијама које могу користити грађанима и широј јавности, као што су: презентација општине (са и без слика), подаци о насељима, месним заједницама, месним канцеларијама, катастарским општинама, црквама и црквеним општинама, броју становника, манифестацијама, школама и предшколским установама, удружењима и савезима грађана, историји, природним ресурсима, потенцијалима, географском положају општине, туристички потенцијали, отворени подаци, видео галерија, корисни линкови (веб-странице и веб-сајтови), и тако даље.


Поштовани суграђани, хвала на указаном поверењу. Ту смо због Вас - ВАШ "КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР" и "еБилтен активности".

Контакт имејл "Кучевачког информатора" и "еБилтена активности" (као и "Кучевачких новина") је: kucevacke.novine@gmail.com


Контакт мејл приређивача и администратора веб "Кучевачког информатора", веб "еБилтена активности", као и штампаног билтена "Кучевачких новина": kucevacke.novine@gmail.com

Билтен за информисање грађана општине Кучево "Кучевачке новине". Основан и прво издање: децембар 2011. године. Задње издање: број 30, децембар 2018. године.


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni