ПРОМОЦИЈИ ЗБИРКЕ ПРИЧА О ЗВИЖДУ И ХОМОЉУ „ЧУВАРИ ЗЛАТНОГ РУНА III“

Posted by Kučevo (administrator) on 10-03-2020
еБилтен активности 2020 >>

 

ПОЗИВНИЦА

Поштовани, позивамо вас да у петак, 13.03.2020. године, са почетком у 19.00 часова, у Завичајној галерији Центра за културу „Вељко Дугошевић“ Кучево, присуствујете догађају у организацији  Центра  за културу "Вељко Дугошевић" Кучево – промоцији збирке прича о Звижду и Хомољу „Чувари златног руна III.

 

РЕЧ УРЕДНИКA

Наша народна традиција баштини обиље обичаја и веровања, а ако бисмо томе додали и читаву силесију митских бића, настањених у усменим предањима, сујеверицама, па и свакодневици појединих крајева Србије, право је чудо како овај аспект наше нематеријалне културне баштине, који можемо подвести под занемарен и никад у потпуности институционализовани поджанр фантастике, познат као фолклорна фантастика, није у већој мери заступљен у нашој књижевности, али и уметности уопште. Док поједини инострани аутори и издавачке куће бележе огромну читаност, управо у оквирима бројних поджанрова књижевне фантастике, код нас се, још увек, на сваки овакав успех гледа као на изузетак.

С друге стране, чињеница је да последњих неколико година на првом месту, захваљујући иницијативи појединих културних центара и издавачких кућа, домаћа издавачка делатност с времена на време бива богатија за неку од збирки чији је садржај инспирисан управо елементима фолклорног, епског и митског, а резултат је квалитетна жанровска проза. Управо је ово случај са претходне две збирке прича „Чувара златног руна”, иза којих стоји издавачка делатност Центра за културу „Вељко Дугошевић” из Кучева, а које су се нашле пред читаоцима највише захваљујући иницијативи господина Драгана Ђорђевића, уредника и једног од запослених у Културном центру Вељко Дугошевић“ Кучево. Можда и највећи допринос ових збирки јесте то што се у њима, поред већ афирмисаних аутора из области домаће књижевне фантастике, могу наћи и приче аутора који се фантастиком до сада нису бавили. На овај начин се превазилази постојећи јаз између жанровске и нежанровске прозе, а читаоцима пружа прилика да се упознају са жанром из пера неких од својих омиљених мејнстрим писаца.

 

Пред вама је трећа збирка прича „Чувара златног руна”, која се, као и претходне две, бави темама, легендама и митовима из области Хомоља и Звижда. За разлику од претходних, ова збирка нам доноси нешто већи број прича из пера локалних стваралаца, што ће овој књизи засигурно донети један особени квалитет и шмек. Уроните у свет источне Србије, виђен очима и духом истински посвећених стваралаца.

Last changed: 17-12-2020 at 10:15

Back

 


Због великог интересовања наших суграђана, као и шире јавности, а због већих предности дигиталне објаве у односу на штампану објаву (лако и брзо претраживање, актуелна објава у реалном и у било ком времену, неограничена објава у тексту и сликама, већа доступност и видљивост, могућност исправке и ажурирања, остваривање принципа економичности и ефикасности, и слично), штампано издање билтена "Кучевачке новине" (основано децембра 2011. године) је од 2019. године престало са радом и убудуће реализоване (и остале) активности од тог времена објављујемо електронским (дигиталним) путем на веб-страници "еБилтен активности" која се налази на веб-презентацији (веб-стајту) Општине Кучево www.kucevo.rs у оквиру менија "КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР".
"Кучевачки информатор" је шири појам (ширег спектра) који обухвата више веб-страница са различитим информацијама које могу користити грађанима и широј јавности, као што су: презентација општине (са и без слика), подаци о насељима, месним заједницама, месним канцеларијама, катастарским општинама, црквама и црквеним општинама, броју становника, манифестацијама, школама и предшколским установама, удружењима и савезима грађана, историји, природним ресурсима, потенцијалима, географском положају општине, туристички потенцијали, отворени подаци, видео галерија, корисни линкови (веб-странице и веб-сајтови), и тако даље.


Поштовани суграђани, хвала на указаном поверењу. Ту смо због Вас - ВАШ "КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР" и "еБилтен активности".

Контакт имејл "Кучевачког информатора" и "еБилтена активности" (као и "Кучевачких новина") је: kucevacke.novine@gmail.com


Контакт мејл приређивача и администратора веб "Кучевачког информатора", веб "еБилтена активности", као и штампаног билтена "Кучевачких новина": kucevacke.novine@gmail.com

Билтен за информисање грађана општине Кучево "Кучевачке новине". Основан и прво издање: децембар 2011. године. Задње издање: број 30, децембар 2018. године.


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni