Контакт уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото) и веб-администратора интернет (веб) еБилтена активности је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Контакт уредника и приређивача еБилтена активности 2019 је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото) и веб-администратора интернет (веб) КУЧЕВАЧКОГ ИНФОРМАТОРА је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Контакт уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото) штампаног Билтна за информисање грађана општине Кучево КУЧЕВАЧКЕ НОВИНЕ је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Билтен за информисање грађана општине Кучево КУЧЕВАЧКЕ НОВИНЕ је основан децембра 2011. Прво издање је изашло у децембру 2011, а последње (број 30) у децембру 2018. Контакт мејл уредника и приређивача је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).уредник и приређивач: kucevacke.novine@gmail.com (Д)


 

ПРОГЛАШЕНИ НАЈБОЉИ ФИЛМОВИ 28. ФЕСТИВАЛА ТЕЛЕВИЗИЈСКОГ ЕТНОЛОШКОГ ФИЛМА – ФЕСТЕФ 2019

Posted by Kučevo (administrator) on 29.07.2019
еБилтен активности 2019 >>

ОДЛУКА ЖИРИЈА 28. ФЕСТИВАЛА ТЕЛЕВИЗИЈСКОГ ЕТНОЛОШКОГ ФИЛМА – ФЕСТЕФ 2019, КУЧЕВО, ОД 15 ДО 19. 07. 2019.

         Жири 28. Фестивала телевизијског етнолошког филма – ФЕСТЕФ (у саставу: етнолог – председник др Слободан Наумовић и чланови уредник у РТВ Војводина Јелена Вукмановић и професорка и ауторка етно филмова Звездана Станојевић) прегледаo је све филмове у конкуренцији за награде. Жири се састајао 15, 16, 17, 18. и 19. јула 2019. године и на основу Правилника Фестивала телевизијског етнолошког филма – ФЕСТЕФ  једногласно донео следећу одлуку:

1. Гран-при „Златни пастир“ додељује се филму „Лу-лу лу-лу“, аутора Предрага Тодоровића, у продукцији ТВ Центра из Свилајнца. Филм у први план поставља потешкоће са којима се стрпљиво и ведро носи осамдесетпетогодишња Стана Миловановић док покушава да пренесе својој ћерки Живојки умеће певања пастирских „песама без речи“. Ауторски тим успео је да њену духовитост ненаметљиво и ефектно пренесе на филм и да личну причу прошири на важне етнолошке теме чувања нематеријалног културног наслеђа Влаха и тешку судбину данашњих села.

2. „Сребрни пастир“ за етнолошки запис додељује се филму „Игранка за покојног Емилијана“, аутора Предрага Тодоровића, у продукцији ТВ Центра из Свилајнца. Филмски запис на пажљив, одмерен и целовит начин преноси интимну и трагичну причу о игранци коју ожалошћени родитељи намењују свом покојном сину, што је особен део култа мртвих код Влаха.  

3. „Сребрни пастир“ за најбољу режију додељује се Радомирки Сиљаноски за филм „Вештичји рез“, у продукцији Евгенија Хиперпродакшн. Проналазећи ефектна редитељска решења, у симболичном сликању љубавних бајалица и клетви, ауторка прави креативни искорак у обрађивању етнолошких тема. 

4. „Сребрни пастир“ за најбољи сценарио додељује се Јелени Јовчић и Владимиру Перићу, за филм „Вертеп у Срему“, продукција Реморкер, Музеј Срема и Владимир Перић. Захваљујући прецизном и занатски тачном сценарију, филмски запис прати припрему вертепа, обновљене обредне поворке, која на Бадње вече у сремском селу Лаћарак слави рођење Исуса Христа.

5. „Сребрни пастир“ за најбољу камеру додељује се Игору Петричевићу, за филм „Ако ме примаш за брата, ја тебе примам...“, у продукцији Радио телевизије Војводина. Сниматељ је показао ванредан осећај за детаље, готово неприметна преоштравања слике са једног на други план и мајсторско сликање пејзажа као оквира за људски сусрет између вера и култура.

6. „Сребрни пастир“ за најбољу монтажу додељује се Николи Успенском, за телевизијску репортажу „Хомољски змај“, у продукцији ТВ Прва. Из богатог сниматељског материјала, монтажер Никола Успенски умешно је сложио занимљиву и гледаоцима пријемчиву причу о митолошким бићима, Хомољском змају и Шумској мајци.

7. „Сребрни пастир“ за најбољи аматерски филм додељује се филму „Пут народне ношње“, креативном тиму ОШ „Милисав Николић“ из Божевца, у продукцији ОШ „Милисав Николић“ Божевац. Уз аутентична сведочења казивача, млади гледаоци се на детаљан и целовит начин упознају са настајањем, врстама и обележјима народне ношње.

8. „Златни пастир“ и повеља „Cedric Dallier“ за набољи страни филм додељује се ауторки Ерлини Кардани, из Норвешке за филм „У име....“. Шта се дешава кад један савремени мушкарац са Запада због партнерке прелази у ислам, док се она бори да избегне ограничења која намеће шеријатски брак? Пратећи нова струјања у документаристичком изразу, ауторски и животни пар, пореклом из удаљених култура и религија, снима се међусобно више од пет година. На тај начин се кроз увид у породичну интиму, отварају много шира питања толеранције и савременог односа према религији.

9. „Сребрни пастир“ у страној конкуренцији за отварање кључног питања савремене етнологије и антропологије о односу традиције и модерности, исказаног кроз визуелне медије додељује се аутору Дану Јонгблуту, из Холандије, за филм „Мудрост планина“.  Реконструишући помало романтичну визуру холандског истраживача, који се бави традиционалним јелима и пољопривредом памирског народа, аутор драматуршки јасно публици предочава кључне изазове модернизације. Може ли се остати веран традиционалној култури и исхрани, а истовремено прилагођавати савременим животним стиловима!?

Жири је одлучио и следеће:

1. Специјално признање додељује се Небојши Илићу Илкету за филм „Пут једне нити“, у продукцији Југ филм Власотинце и ПУ „Милка Диманић“ Власотинце.  На ефектан начин, стављајући децу предшколског узраста у непосредан контакт са старинским поступком израде и бојења одеће, филм развија свест најмлађе публике о важности чувања обичаја и нематеријалне културне баштине.

2. Специјално признање додељује се Сеаду Шаботићу, из Црне Горе, за филм „Неком своме“, за доследан и одмерен редитељски поступак и одабир необичног угла из којег се баца светло на често обрађивану тему – напуштање завичаја.

3. Специјално признање додељује се Гулзат Егембердијевој, из Немачке, за филм „Жрвањ“, за интимне исповести које сведоче о истрајавању на суровом обичају отмице невесте, у сеоским срединама Киргистана, упркос савременим законима који то забрањују.

4. Специјално признање додељује се Рези Маџлесију, из Ирана, за филм „Сусрет“, за раскошну фотографију и суптилно поигравање очекивањима гледалаца у приказивању свакодневице једне издржљиве али усамљене иранске сељанке. Њено предано и посвећено припремање хране за верски празник једва да бива примећено од стране њених синова из града.

5. Специјално признање додељује се Ани Асеведо, из Бразила, за филм „У потрази за земљом без зла“, за високо естетизовану фотографију и дискретно наговештавање промена које следе малој заједници Гварана на периферији Риа де Жанеира.

Жири, за бележење вредног културног наслеђа, дипломама похваљује и: 

-       Снежану Шапоњић Ашанин, за филм „Сеоска слава“, продукција Народни музеј Чачак,  за зналачко праћење литија око сеоских записа у чачанском крају;

-       Новицу Савића, за филм „Бистричке воденице“, продукција РТС – студио Пожаревац, за кондензовану и ефектну причу о новом животу воденица у близини Петровца на Млави и разним народним веровањима која их прате;

-       Миљану Вуковић, за филм „Ватра за мртве“, продукција ТВ Прва, који умешно расплиће колоплет обичаја посвећених мртвима у кучевском крају.

Одлуку можете погледати и на званичном сајту Центра за културу „Вељко Дугошевић“ Кучево „ХОМОЉСКИ МОТИВИ КУЧЕВО (ФЕСТЕФ)“ - http://homoljskimotivikucevo.org/sr-cir/festef-cirilica/783-28-f-s-f-n-gr-d

 

Last changed: 02.08.2019 at 10:30

Back

КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР је скуп веб-страница званичне веб-презентације Општине Кучево на којој се приказују различите информације, подаци и чланци (кроз текст, слике, табеле, графиконе) везано за општину Кучево који могу користити грађанима и широј јавности, као што су: еБилтен активности, презентација општине (са и без слика), подаци о насељима, месним заједницама, месним канцеларијама, катастарским општинама, црквама и црквеним општинама, броју становника, манифестацијама, школама и предшколским установама, удружењима и савезима грађана, историји, туристичким потенцијалима и потенцијалима за инвестирање, отвореним подацима, путевима, општинама, градовима, градским општинама, градским насељима, управним окрузима и статистичким регионима Републике Србије, а ту су и видео галерија, корисни линкови, карте, и тако даље.

Посебан сегмент веб КУЧЕВАЧКОГ ИНФОРМАТОРА је вебеБилтен активности на чијој се веб-страници објављују садржаји (прилози) везани за активности (најчешће капиталне, али и друге активности) које се реализују и које су реализоване првенствено од стране локалне самоуправе.

Билтен за информисање грађана општине Кучево Кучевачке новинеје у свом периоду (од 2011. до 2018. године) био једини локални штампани информативни лист општине Кучево. Основан је и постоји од децембра 2011. године (када је изашао први број) до децембра 2018. године (када је изашао последњи број, број 30). Укупно је у свом периоду издавања изашло, дакле, 30 бројева.

Због великог интересеовања наших суграђана, а и шире јавности, Билтен за информисање грађана општине Кучево Кучевачке новине је од јануара 2019. године престао да са приређује (издаје, штампа) и убудуће се активности од тог времена објављују електронским путем (дигитално, преко интернета, веба) на веб-страници еБилтен активности” на званичној веб-презентацији Општине Кучево (http://www.kucevo.rs/) у делу КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР.

Иницијатор, оснивач, уредник и приређивач издања Кучевачких новина” је био медијски сарадник: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Хвала на указаном поверењу. Ту смо због Вас Ваш КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР, еБилтен активности”, Кучевачке новине и Општина Кучево.

 


Уредник и приређивач Кучевачког информатора и еБилтена активности: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припрема (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом, обраде), уређује и објављује: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР и еБилтен активности постоје од 2019. године (Д); Редизајн веб-странице: 05.04.2022. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni