Контакт уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото) и веб-администратора интернет (веб) еБилтена активности је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Контакт уредника и приређивача еБилтена активности 2019 је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото) и веб-администратора интернет (веб) КУЧЕВАЧКОГ ИНФОРМАТОРА је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Контакт уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото) штампаног Билтна за информисање грађана општине Кучево КУЧЕВАЧКЕ НОВИНЕ је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Билтен за информисање грађана општине Кучево КУЧЕВАЧКЕ НОВИНЕ је основан децембра 2011. Прво издање је изашло у децембру 2011, а последње (број 30) у децембру 2018. Контакт мејл уредника и приређивача је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).уредник и приређивач: kucevacke.novine@gmail.com (Д)


 

ОДРЖАНА 18. КОЛЕКТИВНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „БРАНИЧЕВСКА ПАЛЕТА“

Posted by Kučevo (administrator) on 09.09.2019
еБилтен активности 2019 >>

Колективна изложба слика „Браничевска палета“, која је посвећена великом кучевачком сликару Драгану Кецману, по 18. пут одржана је у Кучеву од 08. до 30. августа 2019. године.

Завичајну галерију Центра за културу „Вељко Дугошевић“ испуниле су слике и скулптуре 19 уметника Браничевског округа и Мајданпека.

Приликом отварања, директорка Центра за културу Јасмина Благојевић је, између осталога, рекла: „Вечерашњом изложбом, Драган Кецман остаје саставни део 'Браничевске палете' у чијем стварању је тако несебично учествовао. На данашњи дан 2008. године Драган Кецман се преселио у вечност. Хвала вам што својим присуством доприносите нашој намери да великог сликара задржимо у сећањима у која се трајно урезао својим талентом и радом“.

У каталогу посвећеном 18. Браничевској палети, историчарка уметности Јелена Анђелковић Грашар је написала: „Кучево је можда мало место по броју становника, али посматрајући квантитет, а нарочито квалитет културних дешавања, ово месташце, ушушкано у долини Пека, добија другачију перспективу. Културно наслеђе, заједно са континуираном традицијом одржавања различитих манифестација, какви су и најпознатији Хомољски мотиви, довољно су добри предуслови за стварање културне климе у којој се развија оно аутохтоно и локално до граница универзалне препознатљивости. Таква је и Браничевска палета, колетивна изложба уметника Браничевског региона, која ове године бива постављена пред публику већ осамнаести пут... И тако осамнаест година за редом, сликари различитих генерација и уметничких сензибилитета излажу своја дела, стварајући једну хетерогену, регионалну поетику коју прожима географска нит наслеђа Браничева. Било да се то наслеђе огледа у садржини дела, препознатљивим темама или мотивима, специфичној техници, избору ликовних елемената, упориште свакој од њих налази се у учитељу, ономе који је био у учионици неке браничевске школе, природи у којој и са којом је уметник живео или пак традицији, места или породице одакле је црпео инспирацију. Браничевска палета пред публику доноси актуелне радове сликара, чија дела припадају различитим сликарским манирима. Под окриљем исте изложбе посматрачи могу да стекну увид у тренутно стање ликовне сцене, или се иницирано изложбом заинтересују за уметнике и њихов опус појединачно. Циљ ове изложбе је многострук, али најважније је да одговорне институције раде на промовисању људи и дела која настају у локалном или регионалном окружењу. Кучево и Кучевљани су на локалу упознали уметност кроз уметничко деловање и кроз суживот са Драганом Кецманом, Милетом Надлачким, Пером Анђелковићем, и тако даље. Зато је важно да чувамо и промовишемо уметност која велича свет којем и сами припадамо, који најбоље познајемо, јер у њему и са њим живимо“.

 

Last changed: 09.09.2019 at 14:27

Back

КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР је скуп веб-страница званичне веб-презентације Општине Кучево на којој се приказују различите информације, подаци и чланци (кроз текст, слике, табеле, графиконе) везано за општину Кучево који могу користити грађанима и широј јавности, као што су: еБилтен активности, презентација општине (са и без слика), подаци о насељима, месним заједницама, месним канцеларијама, катастарским општинама, црквама и црквеним општинама, броју становника, манифестацијама, школама и предшколским установама, удружењима и савезима грађана, историји, туристичким потенцијалима и потенцијалима за инвестирање, отвореним подацима, путевима, општинама, градовима, градским општинама, градским насељима, управним окрузима и статистичким регионима Републике Србије, а ту су и видео галерија, корисни линкови, карте, и тако даље.

Посебан сегмент веб КУЧЕВАЧКОГ ИНФОРМАТОРА је вебеБилтен активности на чијој се веб-страници објављују садржаји (прилози) везани за активности (најчешће капиталне, али и друге активности) које се реализују и које су реализоване првенствено од стране локалне самоуправе.

Билтен за информисање грађана општине Кучево Кучевачке новинеје у свом периоду (од 2011. до 2018. године) био једини локални штампани информативни лист општине Кучево. Основан је и постоји од децембра 2011. године (када је изашао први број) до децембра 2018. године (када је изашао последњи број, број 30). Укупно је у свом периоду издавања изашло, дакле, 30 бројева.

Због великог интересеовања наших суграђана, а и шире јавности, Билтен за информисање грађана општине Кучево Кучевачке новине је од јануара 2019. године престао да са приређује (издаје, штампа) и убудуће се активности од тог времена објављују електронским путем (дигитално, преко интернета, веба) на веб-страници еБилтен активности” на званичној веб-презентацији Општине Кучево (http://www.kucevo.rs/) у делу КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР.

Иницијатор, оснивач, уредник и приређивач издања Кучевачких новина” је био медијски сарадник: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

Хвала на указаном поверењу. Ту смо због Вас Ваш КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР, еБилтен активности”, Кучевачке новине и Општина Кучево.

 


Уредник и приређивач Кучевачког информатора и еБилтена активности: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припрема (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом, обраде), уређује и објављује: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР и еБилтен активности постоје од 2019. године (Д); Редизајн веб-странице: 05.04.2022. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni