ОДРЖАНА 18. КОЛЕКТИВНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „БРАНИЧЕВСКА ПАЛЕТА“

Posted by Kučevo (administrator) on 09-09-2019
еБилтен активности 2019 >>

Колективна изложба слика „Браничевска палета“, која је посвећена великом кучевачком сликару Драгану Кецману, по 18. пут одржана је у Кучеву од 08. до 30. августа 2019. године.

Завичајну галерију Центра за културу „Вељко Дугошевић“ испуниле су слике и скулптуре 19 уметника Браничевског округа и Мајданпека.

Приликом отварања, директорка Центра за културу Јасмина Благојевић је, између осталога, рекла: „Вечерашњом изложбом, Драган Кецман остаје саставни део 'Браничевске палете' у чијем стварању је тако несебично учествовао. На данашњи дан 2008. године Драган Кецман се преселио у вечност. Хвала вам што својим присуством доприносите нашој намери да великог сликара задржимо у сећањима у која се трајно урезао својим талентом и радом“.

У каталогу посвећеном 18. Браничевској палети, историчарка уметности Јелена Анђелковић Грашар је написала: „Кучево је можда мало место по броју становника, али посматрајући квантитет, а нарочито квалитет културних дешавања, ово месташце, ушушкано у долини Пека, добија другачију перспективу. Културно наслеђе, заједно са континуираном традицијом одржавања различитих манифестација, какви су и најпознатији Хомољски мотиви, довољно су добри предуслови за стварање културне климе у којој се развија оно аутохтоно и локално до граница универзалне препознатљивости. Таква је и Браничевска палета, колетивна изложба уметника Браничевског региона, која ове године бива постављена пред публику већ осамнаести пут... И тако осамнаест година за редом, сликари различитих генерација и уметничких сензибилитета излажу своја дела, стварајући једну хетерогену, регионалну поетику коју прожима географска нит наслеђа Браничева. Било да се то наслеђе огледа у садржини дела, препознатљивим темама или мотивима, специфичној техници, избору ликовних елемената, упориште свакој од њих налази се у учитељу, ономе који је био у учионици неке браничевске школе, природи у којој и са којом је уметник живео или пак традицији, места или породице одакле је црпео инспирацију. Браничевска палета пред публику доноси актуелне радове сликара, чија дела припадају различитим сликарским манирима. Под окриљем исте изложбе посматрачи могу да стекну увид у тренутно стање ликовне сцене, или се иницирано изложбом заинтересују за уметнике и њихов опус појединачно. Циљ ове изложбе је многострук, али најважније је да одговорне институције раде на промовисању људи и дела која настају у локалном или регионалном окружењу. Кучево и Кучевљани су на локалу упознали уметност кроз уметничко деловање и кроз суживот са Драганом Кецманом, Милетом Надлачким, Пером Анђелковићем, и тако даље. Зато је важно да чувамо и промовишемо уметност која велича свет којем и сами припадамо, који најбоље познајемо, јер у њему и са њим живимо“.

 

Last changed: 09-09-2019 at 13:27

Back

Билтен за информисање грађана општине Кучево "Кучевачке новине" је једини локални штампани информатор на територији општине Кучево. Основан је и постоји од децембра 2011. године. До децембра 2018. године изашло је укупно 30 бројева.

Због великог интересовања наших суграђана, али и шире јавности, локална самоуправа ће убудуће поједине активности (прилоге) објављивати (и) на веб-сајту Општине Кучево (http://www.kucevo.rs/), и то на веб-страници "еБилтен активности" (која се налази у менију "КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР").


Поштовани суграђани, хвала на указаном поверењу. Ту смо због Вас - ВАШ "КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР" и "еБилтен активности".

Контакт имејл "Кучевачког информатора" и "еБилтена активности" (као и "Кучевачких новина") је: kucevacke.novine@gmail.com


Контакт мејл приређивача и администратора веб "Кучевачког информатора", веб "еБилтена активности", као и штампаног билтена "Кучевачких новина": kucevacke.novine@gmail.com

Билтен за информисање грађана општине Кучево "Кучевачке новине". Основан и прво издање: децембар 2011. године. Задње издање: број 30, децембар 2018. године.


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni