КУЧЕВО НА 14. САЈМУ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА У БЕОГРАДУ

Posted by Kučevo (administrator) on 04-12-2019
еБилтен активности 2019 >>

Регионална смотра прехрамбених производа намењених тржишту, припремљених по традиционалним рецептима, на традиционални начин, 14. Сајам етно хране и пића одржан је ове године од 23. до 26. новембра 2019. године у Београду (на Београдском сајму - http://sajam.rs/sr/календар-2019/сајам-етно-хране-и-пића) где је учешће узела и општина Кучево. Реч је о националним специјалитетима, производима карактеристичним за ужа географска подручја, најчешће ручне израде и од органски гајених сировина.

Манифестација афирмише традиционалне производе као прворазредне тржишне и извозне артикле, који треба да постану и незаобилазни елемент туристичке понуде. Ради се о производима са заштићеним географским пореклом или онима чија се заштита препоручује.

Циљ је утемељење робне марке етно производа, односно брендирање традиционалних производа.

Ове године су се могли видети излагачи из Србије, Босне и Херцеговине, Грчке, Италије и осталих земаља. Покровитељи Сајма етно хране и пића је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Град Београд.

И ове године штанд пољопривредних произвођача из општине Кучево, у оквиру штанда РПК Браничевског и Подунавског управног округа, био је јако шаролик и посећен. На штанду наше општине су се могли видети следећи производи: влашки качамак, хомољска проја, бело и жуто брашно, вина, воћне ракије од шљиве, кајсије, дуње, пасирани џем од купине, малине, јагода, купиново вино, комовица са рузмарином, мед у боквици, овчији сир и качкаваљ, сушени вргањ, ливадски мед са хомољских ливада, мед под називом „влашка вијагра“ (који је био прави хит међу млађим посетиоцима), и тако даље.

Да пољопривредни произвођачи са територије Кучева праве одличне пољопривредне специјалитете, доказ су и бројна добијена признања на овој манифестацији. Из Удружења воћара и повртара општине Кучево, Даријан Дрикић из Волује награђен је Специјалним признањем Сајма за ракију од дуња са Хомољских планина и „хомољски џем од јагода“. Домаћинство Милић Драгослава из Церемошње добитник је Дипломе „Етно храна и пиће“ за „хомољску проју“ и Специјалног признања за ливадски мед. Добитници Дипломе „Етно храна и пиће“ су и Живорад Јовановић из Каоне за „влашки качамак“ и Златомир Цветковић из Мустапића за домаћу ракију од шљиве.

Last changed: 04-12-2019 at 13:31

Back

Билтен за информисање грађана општине Кучево "Кучевачке новине" је једини локални штампани информатор на територији општине Кучево. Основан је и постоји од децембра 2011. године. До децембра 2018. године изашло је укупно 30 бројева.

Због великог интересовања наших суграђана, али и шире јавности, локална самоуправа ће убудуће поједине активности (прилоге) објављивати (и) на веб-сајту Општине Кучево (http://www.kucevo.rs/), и то на веб-страници "еБилтен активности" (која се налази у менију "КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР").


Поштовани суграђани, хвала на указаном поверењу. Ту смо због Вас - ВАШ "КУЧЕВАЧКИ ИНФОРМАТОР" и "еБилтен активности".

Контакт имејл "Кучевачког информатора" и "еБилтена активности" (као и "Кучевачких новина") је: kucevacke.novine@gmail.com


Контакт мејл приређивача и администратора веб "Кучевачког информатора", веб "еБилтена активности", као и штампаног билтена "Кучевачких новина": kucevacke.novine@gmail.com

Билтен за информисање грађана општине Кучево "Кучевачке новине". Основан и прво издање: децембар 2011. године. Задње издање: број 30, децембар 2018. године.


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni