Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото, графикони) и веб-администратора веб-странице "КОВИД-19" Кучево је: kucevacke.novine@gmail.com (ДМ).

 ЗА ШКОЛАРЦЕ:  

Основна школа "Лазар Саватић" из Земуна је направила практично видео-упутство за понашање школараца у школи током епидемије коронавируса у школској 2020/2021. години. Упутство важи за све школе и ђаке, па погледајте
ОВАЈ ВИДЕО-КЛИП ОВДЕ.уредник и приређивач "КОВИД-19": ДМ, kucevacke.novine@gmail.com

(прилоге припремио и објавио медијски сарадник и веб-администратор: ДМ, kucevacke.novine@gmail.com)


МЕРЕ


 

Свима нам је потребна нова култура понашања у време епидемиолошке кризе!

Примењујте основне превентивне мере које се односе на спречавање ширења, сузбијање и смањење ризика од заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 приликом уласка у зграду Општине Кучево (Општинске управе Кучево): носите заштитну маску, држите одстојање (физичку дистанцу, удаљеност) од друге особе од минимум једног и по до два метра, дезинфикујте обућу при улазу, дезинфикујте (оперите) руке, измерите температуру...

Поштовањем свих мера и препорука чувамо своје здравље и здравље људи поред нас и дајемо свој допринос борби против коронавируса, а чини се да је допринос сваког грађанина сада потребнији него икада. Једино сви заједно, удруженим снагама можемо постићи наш циљ, а то је победа над коронавирусом.

Делујмо превентивно и БУДИМО ОДГОВОРНИ према себи и другима! Само сви заједно, уједињени и солидарни, можемо изаћи из ове битке као победници!


 


НОСИТЕ   МАСКУ,   ДРЖИТЕ   ДИСТАНЦУ   И   ПЕРИТЕ   РУКЕ


 

КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ОД 8. НОВЕМБРА ОД 20 ЧАСА

[Објавио: Општина Кучево (administrator) 04.11.2021]

КОВИД-19 – Мере >>
  • Београд, 04. новембар 2021. године, четвртак

Кризни штаб за сузбијање заразне болести КОВИД-19 заседао је данас. Донео нове две мере.

1) проширен је временски период за ковид пропуснице и од 8. новембра за угоститељске објекте (и кладионице/коцкарнице) примењиваће се од 20 часова, уместо од 22 часова.

2) школски распут почиње у понедељак, 8. новембра 2021. године, и трајаће до 12. новембра 2021. године (први радни дан за ученике биће понедељак, 15. новембар 2021. године).

  

  • Београд, 8. новембар 2021. године, понедељак

На седници Владе, која је одржана јутрос, усвојена је нова уредба о примени ковид пропусница. Као што је и раније најављено, оне ће од вечерас важити од 20 часова и њихова примена проширена је, поред угоститељских објеката, и на кладионице, коцкарнице, слот клубове и друге објекте у којима се одржавају игре на срећу, при чему радно време ових објеката више није ограничено.

Поменута уредба предвиђа да након 20 часова неће бити могуће боравити у овим објектима без ковид пропуснице, а уколико неки угоститељски објекат или кладионица ради нон-стоп, улазак без ковид сертификата могућ је тек од 6 часова ујутру наредног дана.

Ковид сертификати су у ствари дигитални зелени сертификати, који сваки грађанин добије када се вакцинише против коронавируса или када добије резултате ковид теста.

Дигитални зелени сертификат се може добити на имејл адресу преко еУправе, што је лакши начин, а такође се може извадити и у најближој пословници Поште Србије.

Оно што ће вам омогућити улазак у угоститељски објекат, коцкарницу или кладионицу након 20 часа у наредном периоду јесте да Дигитални зелени сертификат садржи најмање једно од наведеног:

  • Доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против заразне болести COVID-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана,
  • Негативан PCR тест не старији од 72 сата,
  • Негативан антигенски тест не старији од 48 сати,
  • Доказ о прележаном ковиду у претходних седам месеци, који се потврђује позитивним PCR или антиген тестом,
  • Позитиван тест на антитела (IgG) не старији од три месеца, урађен у државној лабораторији.

Свака од ових ставки се већ сада налази у зеленом сертификату свих грађана и при свакој промени (новој дози вакцине, тестирању или оболевању од ковида) аутоматски се испуњава новим подацима.

Дигитални зелени сертификат – ковид сертификат можете имати на телефону или одштампан на папиру и он ће се проверавати скенирањем јединственог QR кода који сваки од њих поседује.

Циљ увођења ковид сертификата јесте искључиво заштита здравља свих становника Републике Србије, а никако новчано кажњавање грађана. Због тога се Влада Србије нада да ће се и вечерас грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да ће контрола поштовања ове мере бити од вечерас додатно појачана.

Влада Србије се нада да ће стопа вакцинације у нашој земљи додатно расти, с обзиром на то да је масовна вакцинација једини пут до победе над пандемијом коронавируса.

Уколико ове мере не буду дале резултат, Влада се неће устручавати од појачавања постојећих и увођења нових епидемијских мера.

У Србији су доступне четири врсте вакцина – кинеска вакцина „Синофарм“, руска вакцина „Спутњик В“ као и вакцине произвођача „Фајзер“ и „Астра Зенека“.

Од сутра у нашој земљи почиње и давање вакцине произвођача „Модерна“, која се већ дистрибуира по вакциналним пунктовима. Вакцинација је могућа на свим вакциналним пунктовима и домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда.


[Последња промена: 08.11.2021 у 13:46]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

 


 

НОВИ ЗАКОН О ЗАШТИТИ СТАНОВНИШТВА ОД ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ (12.11.2020. године): ЗАКОН

 

Дана 12. новембра 2020. године (ЛИНК) Влада Републике Србије усвојила је Закон о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести који је ступио на снагу 13. новембра 2020. године (извод из закона: са 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако се не придржава мера личне заштите од инфекције). ЗАКОН о заштити становништва од заразних болести "Службени гласник РС", бр. 15 од 25. фебруара 2016, 68 од 10. маја 2020, 136 од 13. новембра 2020.

 


 

ПРОЧИТАЈТЕ И:

Руководилац „Ватреног ока“ објашњава који тест и када треба урадити (27. новембар 2020).

Цене тестирања на лични захтев грађана (Републички фонд за здравствено осигурање) (23. април 2021)

 


 

ЛИНКОВИ (БАНЕРИ):

 

        

 


Веб-страница започета са радом од 06.03.2020. године (редизајн: 09.04.2021. и 14.09.2021).


 


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni